proektrio2710141Ателиета по интереси ще привличат роми и техните родители в детските градини

Стартира проект ,,Даваме шанс лъчите на Слънцето да докосват всички ” на Регионален инспекторат по образование – Ловеч, за по-безпроблемна адаптация и обучение на ромските деца в детските градини и осигуряване на равен старт при постъпването им в училище. Проектът бе представен пред представители на образователни институции в залата на общинския съвет. Финансиран е от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) и е с продължителност 10 месеца. Общата му стойност е 22 129 лв. Партньори по проекта са ОДЗ гр. Угърчин, ОДЗ „Щастливо детство“, с. Кирчево и ЦДГ „Незабравка“, с. Орешак.

Целта на проекта е да се намерят възможности за създаване на допълнителни условия и предпоставки за прибиране, адаптация, редовно посещение на детска градина и превенция на ранното отпадане, каза Янка Иванова, старши експерт по предучилищно възпитание в РИО – Ловеч.

rioproket2310143Според предварителен анализ на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч процентът на децата и учениците в Ловешка област, чиито семейства се самоопределят като роми е 32%. Има деца, нуждаещи се от интеграционна адаптация в мултикултурна среда и от съдействие за осигуряване на качествено образование, с цел осигуряване на шанс за равен старт за училищно обучение. Поради масовата безработица, нисък социален статус и немотивираност на по-голямата част от родителите, децата са реално застрашени от отпадане от задължителна предучилищна подготовка, а по-късно и от училище, сочи още анализът. Децата са затруднени при овладяване на българския език, защото практически са затворени в една общност, говореща само на ромски език, с бедни, безработни и неграмотни родители и роднини, които ги демотивират да учат и посещават детска градина, а след това и училище. Това налага да се работи по привличане на ромите в детските градини, изграждане на подкрепяща образователна и възпитателна среда, която да гарантира свобода, равен шанс и достъп до образование и успешна адаптация на децата, за които българският език не е майчин.

rioproket2310145За участие в проекта са избрани детски градини в Угърчин, Кирчево и Орешак, които имат богат опит при провеждането на дейности, насочени към съхраняване и развиване на културната идентичност. Ще бъдат обхванати 165 деца от ромския етнос, интегрирани в трите смесени детски градини. Предстои да бъдат реализирани неформални дейности с интеграционен характер – привличане на децата в ателиета по интереси; участие в организирани празници и тържества пред родителите и по-широката общественост; екскурзии; посещения на музеи, зоопарк и лагер на басейн. Планираните познавателни дейности ще допринесат за развитието на взаимно уважение и приемственост между децата от различните етноси.

rioproket2310147В проекта са включени дейности, насочени към родителите на децата от ромски произход, както и обучение и повишаване на квалификацията на учителите за работа в мултиетническа среда. Участието на родителите в проекта ще ги приобщи към образователно-възпитателния процес в детската градина, ще повиши интереса им към образованието на техните деца и ще ги мотивира да осигурят редовното им посещаване на учебните занятия.

Очакванията ни са свързани с редовно посещение в групите на детските градини, с превенция на отпадането от държавно регламентирания образователно-възпитателен процес чрез откриване и развиване на талантите им за обучение в дух на толерантност и съхраняване на културната им идентичност, каза още Янка Иванова.

Екипът за управление на проекта очаква чрез реализирането на отделни проектните дейности да се споделя и мултиплицира придобития опит и да се разпространи и в други детски градини от Ловешка област.

 

2 коментара

  1. Що за идиоти още вярват, че циганите искат и могат да се интегрират в което и да е общество?!

    Всичко е въпрос на далавери с еврофондове, субсидии и тем подобни свинщини. Всички партийни курви галят циганите, за да имат гласове и виждаме, чесе нарежда на полицията да не прави нищо срещу циганската престъпност.

    Интеграция само в конценртационни лагери, като не им харесва – обратно в Индия, гнусната измет!!!

  2. Да видим как ще мотивират родителите да заплащат редовно таксите и допълнителните мероприятия

Comments are closed.