Продължават събитията в Ловеч, посветени на 140-годишнината от Освобождението на града и установяването на местната власт.

Вчера, 21 август 2017 г., в Художествена галерия – Ловеч проф. Пламен Митев изнесе обзорна лекция за Руско-турската освободителна война. „От гледна точка на голямата история на Руско-турската война битката за Ловеч е един изключително важен епизод, защото той променя хода на бъдещите събития, свързани с големите сражения в Плевен, а от там и решаването на изхода от войната“, каза проф. Пламен Митев.

Показана бе и 40-минутната документална презентация „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век”, дело на Регионалния исторически музей.

Директорът на РИМ Капка Кузманова представи и новото специализирано издание „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век – част първа. 1806-1812, 1828-1829 г.”

Със специален юбилеен плакет „140 години от Освобождението на Ловеч 1877 – 2017“, изработен по поръчка на РИМ, както и част първа от юбилейната книга, бяха отличени заслужили гости и граждани. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова връчи отличията на Екатерина Долгасова, кмет на град Лотошино, Русия, на Сергей Широков, началник-отдел по култура, младежки дейности, спорт и туризъм в администрацията на Лотошинския муниципален район, на кмета на Рязан, Русия, Олег Булеков чрез присъстващия Юрий Еременко, представител на администрацията в Рязанската градска Дума. Отличени бяха и проф. Пламен Митев, Атанас Балевски, председател на Районен клуб  „Васил Левски“ при Национално дружество „Традиция“, и Марин Карапанчев, доайен на местния клуб „Васил Левски“.

„Искам да благодаря на нашите гости , че намериха време и са тук в един толкова важен за нас момент. Паметта е тази, която осмисля настоящето и която сигурно ще направи по-добро бъдещето ни. Благодаря и на НД „Традиция“ – разтърсващо беше това, което представихте на 20 август с възстановката на боя при „Стратеш“, каза в словото си кметът Корнелия Маринова.

Последваха размяна на подаръци от страна на гостите от Рязан и Лотошино. Впечатление направи подаръкът на Екатерина Долгасова – парадна униформа на генерал Скобелев, която бе връчена на музея в Ловеч.

За днешните кулминационни тържества, на 22 август, в Ловеч трябва да пристигне Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в Република България. Очакват се и много други гости. Тържествата започват с панихида за загиналите за Освобождението и благодарствен молебен в храм „Света Троица“ от 17.30 часа.  Поднасяне на венци и цветя на паметните места е от 18 часа. От 19 часа е гражданското поклонение пред Белия паметник в парк „Стратеш, а от 20.30 часа е тържественият концерт на руската група „Душа“ и  НЧ „Бяла Анаста 2016“ на площад „Тодор Кирков“ .