pmg22061522На 19 март 2016 г. Природо-математическа гимназия бе домакин на Областния кръг на ежегодното математическото състезание „Европейско кенгуру“ за ученици от I-ви до XII-ти клас,  организирано от Съюза на математиците в България (СМБ) – секция Ловеч и Асоциация „Кенгуру без граници“. Всяка година по решение на асоциацията в Европа, САЩ, Канада, Мексико, Бразилия, Грузия и Казахстан се провежда математическо състезание “ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ”.

Като целта е проверка на знанията и уменията на българските ученици, както и сравняване на техните резултати с постиженията на учениците от страните – членки на Асоциацията „Кенгуру без граници“ .В съревнованието се включиха над 240 ученици от училища на Община Ловеч. Европейско Кенгуру е най-масовото международно математическо състезание, което се провежда в България и на френски език, съставени са задачи за ученици със СОП.

Въпреки, че състезанието е международно, във всяка страна задачите се превеждат на родния език, като част от тях са общи за всички, но част са локални и характерни само за съответната страна.
Поради тази особеност не се изготвя общо международно класиране, а само национално.
Като характер, това е състезание с интересни логически задачи, които не изискват много сметки и описване, а логика, усет и рутина. Задачите са съвкупност от несатандартни логики и малко време за решаването им.
Областният кръг на състезанието е изцяло от задачи с избираеми отговори.

В състезанието са дефинирани 7 групи:
– група 0 – 1 клас – 18 задачи;
– група 1 – 2 клас – 24 задачи;
– група 2 – 3-4 клас – 24 задачи;
– група 3 – 5-6 клас – 30 задачи;
– група 4 – 7-8 клас – 30 задачи;
– група 5 – 9-10 клас – 30 задачи;
– група 6 – 11-12 клас – 30 задачи.
Продължителността на Европейско Кенгуру за всички състезателни групи е 75 минути.

 

Официалното класиране за град Ловеч може да видите от сайта на ПМГ – Ловеч.