teteven309131Председателят на общинския съвет в Тетевен д-р Мадлена Бояджиева откри паметен барелеф на Алеко Константинов на хижа „Момина поляна“. Той бе поставен на фасадата на високопланинската къща по повод 150-годишнината от рождението на Щастливеца, които се навършиха на 13 януари тази година. Събитието се проведе на 31 август и бе по инициатива на Сдружение „Клуб по пешеходен туризъм „Царичина“. Освен членовете му, празникът събра и много любители – туристи от близо и далече.

Барелефът е изработен от сръчните ръце на майстора приложник Веселин Райков. Средствата за него са осигурени от дарители със съдействието на ОбС Тетевен.

teteven309132„Обичам планината, тук съм израснала, Тетевенският балкан заема свято място в душата ми, тук са живели моите близки, всичко, свързано с планината и туризма е важно за мен. Алеко Константинов е юрист, писател, общественик и основател на организираното туристическо движение в България – личност, творец, оставил ни творби, които и днес звучат толкова актуално. Има ли някой, който да не се прекланя пред неговото творчество… Затова съдействах реализирането на този проект – да се постави барелеф на тази хижа, затова и приех поканата да съм днес тук с най-голямо удоволствие”, каза след откриването д-р Бояджиева.

За настроението на гостите в лоното на живописния чернивитски Балкан се погрижи Мъжка вокална група „Вежен“. Събитието премина под мотото „Опознай родината, за да я обикнеш“.

Журналистически екип от предаването на Росен Петров „Нека говорят“ отрази туристическия празник.

1 коментар

  1. Брей, да му се не види. От заглавието оставам с впечатлението, че Алеко съществува благодарение на тъпата патка от Тетевен. С идиотски похвати разни селски бекове си правят реклама на гърба на големите…

Comments are closed.