lovchanskochitalishte2503151Община Ловеч

„Пишат ни от Ловеч от 3 януари 1870 година, че на 1-ий наистия месец, тамошните младежи в едно събрание се съгласили да си отворят читалище. Написали са до 30 членове, от които се надяват да съберат до 5000 гроша, а него ден като сторили начало на събранието си, събрали 736 гроша. Дописникът ни се радва най-много, дето идеята за читалище се приема от всички граждани, от което и наистина зависи успехът на реченото заведение.”

Така във вестник „Право”, издаден в Цариград на 17 януари 1870 г., получило публичност основаването на читалището в Ловеч, неразривно свързано с одаята на Долнокрайското училище и имената на Никола Ковачев, Мирю Павлов, Иван Драсов, Марин поп Луканов, Димитър Пъшков, Димитър Маринов Панталонджията, Цвятко х. Павлов, Анастас Хитров, Янко Урумов, Димо Драсов, Михаил Томчев, поп Тодор Мишаков.

Преди 145 години с няколко вестника и книги започнала историята и се заредили годините и събитията:

1872 – първото театрално представление

1895 – основан музеят при читалището

11 май 1904 – положен основният камък на читалищния дом

11 декември 1905 – открита сградата, построена само с дарения

1912 – първата опера

1926 – открито киното

1948 – създаден смесен хор

1953 – създадена детската музикална школа

1956 – създаден музикален театър

1959 – създадена детска балетна школа

1973 – създаден куклен театър

1985 – създадени акордеонен и китарен оркестър

1995 – създадена детска вокална група

И така 145 години читалището, съхранявайки любовта и всеотдайността на тези, които са го създали, продължава да има амбицията да бъде активен участник в оформянето на културния облик на Ловеч, да бъде естествен духовен център, в който всеки гражданин да има възможност да реализира себе си като талант в някакъв вид изкуство, да получи качествено обучение по някакъв музикален инструмент или пък просто да бъде съпричастен към изкуството на други таланти.

Едновременно с идеалната цел като кауза на българските читалища Ловчанско читалище „Наука-1870 г.” успява да се впише активно и в реалния пазар на културни продукти чрез Музикалната школа, Кукления и Музикалния театър.

Вече 60 години Музикалната школа дава възможност на децата на Ловеч да се докоснат и да направят своите първи крачки по трудния, но красив път на музикалното изкуство. В нея работят класове по пиано, китара, флейта, акордеон, цигулка и народно пеене. Ненамаляващият брой на обучаваните ученици през последните години, както и резултатите от обучението създават самочувствието за успешно изпълнена мисия – ранно откриване и развитие на детския музикален талант.

Кукленият и Музикалният театър са професионални формации, които въпреки че работят в силно конкурентна среда, успяват чрез своя репертоар и качество на спектаклите да имат многобройна публика в градовете на Централна Северна България и София. Кукленият театър има успешни турнета в Израел, Турция, Австрия, Германия, както и две в Китай.

Китарният оркестър е малка ученическа формация, съставена от учениците от класовете по китара, с художествен ръководител Стефан Тихов. Тя е още една възможност за тези деца освен да развиват своя талант и да го показват на своята публика.

Смесен хор „Панайот Пипков” е създаден през 1948 г. Това е любителска формация, която е продължител на хоровата традиция в Ловеч и обединява таланта и желанието на гражданите да се занимават с този вид изкуство. Формацията има богат и разнообразен репертоар, с който привлича своята публика. Има множество концерти в Ловеч и редица други градове. Последното отлично представяне на формацията е в хоров фестивал в Будапеща, Унгария. Диригент на хора е Даниела Павлова, а корепетитор Валерий Хомяков.

Детската вокална формация „Пееща дъга” с художествен ръководител Юлиана Близнакова и вокален педагог Ангелина Младенова работи с деца от предучилищна и училищна възраст.

През последната година Ловчанското читалище има изпълнени три успешни проекта – един за подмяна на дограмата на сградата и два за дейности от културния календар на Ловеч.

Читалището е отворено за всички таланти на Ловеч, неучастващи пряко в дейността му, да представят своето изкуство.

По повод 140-годишнината от създаването на Ловчанското читалище и за принос в развитието на читалищното дело и съхраняване на традициите в културния живот на град Ловеч неговият секретар Пенка Стаменова бе удостоена през 2009 г. със златната значка на Ловеч. Пак тогава Кукленият театър получи почетния знак на Ловеч за принос в развитието на културата. За принос в музикалното образование и съхранение на музикалните традиции на град Ловеч почетният знак на Ловеч бе присъден и на Музикалната школа. През 2010 г. с почетен знак бе удостоен Китарният оркестър „Ритъм” – по повод неговата 25-годишнина.

Какво предстои оттук насетне: Великденски фестивал на детската песен „Пеещо яйце”, постановката на Кукления театър „Дивите лебеди”, частично финансирана от Община Ловеч, „Весел карнавал” на 1 юни, участие на смесения хор „Панайот Пипков” в хоров конкурс в Охрид, Македония.

А съвсем скоро, на 31 март, Ловчанското читалище ще отпразнува своята годишнина с концерт „145 години след началото с поклон пред тези, които го създадоха“ (18 ч.). Участват всички читалищни формации, които ще представят подбрани акценти от своето творчество. Ще се изявят и гост-изпълнителите Симона Кодева, солист на Държавния музикален театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, и Георги Динев, солист на Държавна опера – Стара Загора. Ще видим солови изпълнения и дуети от популярни оперети.