vakancia2506131Превантивно-информационният център към община Ловеч стартира кампанията „Ваканция без риск“, съобщават от Община Ловеч. Тя ще се организира всяка година и е насочена към учениците и младите хора, които са в лятна ваканция. Целта е да се осмисли свободното им време, като те бъдат ангажирани в превантивни инициативи. Програмата е многокомпонентна и обхваща превенция на наркомании, злоупотребата с алкохол, вредите от тютюнопушенето, последиците от необезопасен секс – сексуално предавани инфекции, СПИН и нежеланата бременност.

По всички тези теми ще се  проведат обучения и ще се раздадат здравнообразователни материали и презервативи на местата, където младежите отдъхват. Ще бъдат прожектирани филми на тези теми, ще се организират спортни състезания.

Успоредно с тези дейности ученици доброволци, облечени в тениски с логото на кампанията, ще раздават различни информационни материали,  балони, чаши с портокалов сок на преминаващите, а мотото на промоцията ще е „Изпий витамина, изхвърли амфетамина”.

Програмата  „Ваканция без риск” стартира  сред децата и младежите, посещаващи летните занимания на Регионална  библиотека ”Проф. Беню Цонев“.

Досега в кампанията са проведени здравно-образователни дейности по темите „Предпазване от рискове, свързани с употребата на наркотици“, „Прояви на насилие и агресия и начините за преодоляване и отреагиране“, „Предотвратяване на рисково сексуално поведение“, „Познаване на рисковете в интернет пространството“. 

Доброволци от Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии раздадоха презервативи на младежи в “Башбунар“.