kravi906161На работна среща-семинар в Ловеч бяха обсъдени мерките и последствията от заболяването нодуларен дерматит по едрите преживни животни. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев разясни взетите мерки след установяването на първия случай в Ловешка област на заболяло животно. Огнището е във ферма в Априлци, заразеното животно и още четири контактни са умъртвени и загробени.

“В момента няма други съмнение за заболели животни. Инкубационният период на заболяването е доста дълъг, така че не се изключва появата и на други огнища в областта”, заяви д-р Федерчев. Той каза още, че ваксина ще се положи само на регистрираните животни и ще бъдат компенсирани стопаните, които са изрядни. В момента се изготвят документите на стопанина, чиито животни бяха умъртвени в Априлци. Още днес те ще бъдат изпратени в София и стопанинът има право на  компенсация.

Животните придобиват имунитет за 28 дни, така че трябва да се вземат превантивни мерки срещу опасното заболяване, заяви и и д-р Тихомира Въцова от Областна дирекция по безопасност на храните в Ловеч.

На днешната среща бе разгледана  и действащата нормативна уредба – изисквания, идентификация на животните, регистрация на обекти, както и възможностите за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. и схемите за Директни плащания през 2016 г.