iskambebe802136Община Ловеч тази година отбелеязва по-специално, с повече тържественост, Деня на родилната помощ – 21 януари.

Тържеството е на 20 януари, сряда, от 18 часа в Ловчанското читалище. Приготвени са изненади за „Последното бебе на 2015 година“ и за „Първото бебе на 2016 година“ в Община Ловеч.

Става дума за двама малки мъже – Валентин Мариянов Нанков и Евелин Иванов Иванов. Тези нови жители на Община Ловеч, естествено, няма да присъстват, но техните родители ще дойдат.

Кметът на Общината Корнелия Маринова ще връчи на майките съответните сертификати, които удостоверяват тържествените факти.

Предвиден и празничен концерт по случай Деня на родилната помощ с участието на вокална група “ПЕЕЩА ДЪГА”, Китарен оркестър “Ритъм”, както и възпитаници на детска музикална школа при Ловчанско читалище “Наука – 1870 г.”

Целта е да отдадем почит и изразим благодарност към тази трудна и важна професия, нашите лекари, медицински сестри и останалия персонал на АГ- отделението, начело с д-р Стефан Чичев. Сега там работят 5 лекари акушер-гинеколози, 10 акушерки и 5 санитарки.

„Не крием, че искаме да повдигнем тяхното самочувствие, тъй като не само те, но цялата наша болница се нуждае от самочувствие и вяра в собственото си бъдеще“, сподели Корнелия Маринова.

 

История

Началото на лекарската акушеро-гинекологична помощ поставя д-р Съйко Съев през 1910 г. като част от дейността на хирургичното отделение. Първото самостоятелно АГ отделение е създадено през 1945 г. с ръководител д-р Васил Нанов. От 1974 г. отделението се разполага в новата сграда на болницата. От 2011 г. началник на отделението е д-р Стефан Чичев.

Отделението е напълно реновирано с отлични условия за пациентитите, но най-ценен е високо квалифицираният персонал. Отделението разполага със съвременно оборудване. Всичко това води до високо качествена, професионална и хуманна акушеро-гинекологична помощ.

Отделението за новородени деца осигурява грижи за всички здрави новородени, както и за недоносени и болни новородени деца от Ловешка област. Неонатологичното отделение е създадено през 1985 г. с огромните усилия на д-р Наташа Шопова и е едно от първите в страната. Гордост за медиците е отглеждането на стотици недоносени деца с ниско тегло – около 1000 гр. За неонатолозите щастлив е мигът, когато могат да кажат: „Мили мамо и татко, вече сте родители и след дълги месеци на очакване държите в ръцете си здраво и прекрасно малко същество, което ще озари дните ви с радост!“

21 януари е обявен за ден на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите през 1951 г.