irinapmg606161Ирина Христова от 10В клас на ПМГ спечели престижно състезание по физика. Тя взе първа награда в конкурса „Уреди за кабинета по физика”, проведен на 4 юни във Физическия факултет на Софийския университет. Проектът й Easy Education Software бе оценен най-високо в категория „Компютърни програми, които могат да се използват в обучението по физика”. Създадената от Ирина програма дава възможност за използване на компютърни симулации и презентации, свързани с пружинно и математично махало; за използване на обобщаващи задачи, свързани с дадения материал. Освен това с нея се чертае графика на хармонично трептене на пружинно махало. За създаването на софтуера десетокласничката е използвала средата за разработка Visual Studio Community 2015.

Ирина споделя „Първоначално имах идея да участвам в третата категория /„Компютъризиран експеримент за естествени науки и техника”/, но нещата не се получиха, поради технически проблем и в последния момент реших да опитам да направя нещо за другата категория. Програмата ми е написана на C#, чертае графика на зависимост, свързана с пружинното махало, има симулации и презентации върху материала, както и задачи и отговори за упражнение, които улесняват процеса на преподаване.”

irinapmg606162Според регламента на конкурса, създадената програма остава за използване в кабинета по физика в училище. „Когато представих програмата си, журито беше изключително впечатлено от разработката ми и поискаха достъп до нея, за да бъде качена на сайта на Съюза на физиците и да се използва при работата със студенти. Интерес имаше и от столично училище, което иска да я използват в часовете.”

Ирина победи в силната конкуренция на представители на Националната природо-математическа гимназия, Софийската математическа гимназия и престижния Италиански лицей в Горна Баня. Ръководител на Ирина е преподавателят по физика и астрономия в Природо-математическа гимназия Снежана Генова. Основният критерий, по който журито оценява компютърната програма е дали тя ще може да бъде използвана по-нататък за учебния процес. В тази дисциплина се окуражават разработки, свързани с програмиране и симулиране на физични процеси.

irinapmg606163Организатор на 16-ото издание на конкурса е Софийският клон на Съюза на физиците в България, със съдействието и спонсорската помощ на Мусала софт – компания в сферата на софтуерните услуги, TCPA Foundation и Американска фондация за България, както и домакините от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

 

2 коментара

Comments are closed.