dogovorreka3010151Уляна Ушева

Два солидни договора по обществени поръчки подписа и.д. кмет на Ловеч Пламен Петков в последните дни на октомври. Както се казва, в 12 без 5…

Първият – „Закриване и рекултивация на старо градско сметище” – за 2 233 167 лв. с ДДС, а вторият – „Почистване на коритото на р.Осъм в регулацията на гр.Ловеч” /между мостовете на ул. Стефан Караджа и ул. Мостова/ – за 1 673 734 лв. с ДДС.

Къде отиват тези близо 4 милиона?

Големият печеливш е „Водстрой” 98 АД, компания със софийски адрес. Според публикации във в-к „Капитал” строителната фирма /любима на други градове, а вече и на Ловеч/ достигна апогея си по времето на кабинета „Орешарски”.До началото на 2015 година е спечелила търгове за строителство с държавно и европейско финансиране за около 900 млн. лв.

Но такива размери на спечелени поръчки създават няколко риска за възложителите, в чиито редици се вля и Община Ловеч в последните дни от последния мандат на кмета Казанджиев. Дали компанията ще се справи качествено и в срок с всички работи? И дали тя и подизпълнителите й ще си получат парите от общините?

Впрочем, за избягване на втория риск на сцената може да излезе Българска банка за развитие, която дава кредити на строителите със 7-процентова лихва, после тя си прибира парите от съответната европрограма. Така общините са извадени от играта – парите няма да преминават през тях.

Сред срива на КТБ тази строителна компания /според „Капитал” свързана с Делян Пеевски/ намира спасение и кредити именно в ББР… Абе, както се казваше в един виц: „Въртиме едни пари…”

И все пак има ли отговор въпросът: след като поръчките на Общината за рекултивация на старото сметище и за почистване на коритото на р.Осъм бяха обявени през април и май, защо договорите бяха сключени едва в края на есента? И изобщо – кой и защо покани „Водстрой 98” на вечеря в Ловеч?

6 коментара

  1. Г-жо Ушева, разбирам Ви, нищо старо не сте забравили и нищо ново не мога да очаквам от Вас да научите… Но, моля Ви оставете позивната журналистика в миналото/ знам, че е елегиччно за Вас/ От позицията на възрастта Ви не ми е удобно да Ви поучавам , но според съвременните СВЕТОВНИ стандарти професионалната журналистика има „етичен кодекс“, журналистически канон, известен също като „кодекс на честта“ , като основно правло в него е достоверността на информацията, нейната точност и обективност.Много, ама много Ви умолявам, не се подвеждайте по Павлин, него си го знаем, не се излагайте пред нас- младите…

  2. Уляна, защо и се връзваш? Да допълня картинката с почистването на Осъма/не за друго ами от начало я следя тази помия/. Поръчката се пусна, като голяма част от дейностите са отрязани спрямо инженерното задание, което е малко леко подправено. Това води до нищожност на предполагаемия ефект от извършената дейност. Въпросните Водстрой се класират първи, като същевременно офертата им ценово е на 4то от общо 5места. Не е ясно къде ще заминат ресурсите, които ще бъдат извлечени от реката, а именно баласт и дървен материал. Много са въпросите които зададох до момента напред назад, но най ме интересува защо цацаратурата спи.

  3. Първо нещо лично: фамилията, която нося, идва от дядото на съпруга ми, който ранил едно заптие в ухото и го пратили в Диарбекир… Но очевидно за вас тя е позната само от скечовете в едно шоу, а не от българската история. Второ – не за пръв път пиша и няма да спра, особено когато става дума за злоупотреби. За ваше сведение, миналата година за своите дописки бях номинирана в конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората”. Така че писанията ми не са знакови от днес… Но не това е най-същественото, по-важно е, че някои от проблемите на село Къкрина, които описвах, намериха решение… Трето – благодаря Ви, че оценявате моя интелект и капацитет!!!!

    1. Уляна, не се връзвай на злобните нападки на тъпичкото тролче, няма нужда да се оправдаваш. Ние си те знаем.

  4. Я виж ти Минчовата малка зла защитничка ходи наред по статиите! Да вземеш да се спреш ли, що ли? Няма как Минчо твой любимиЙ ще стане клиент на някои институции.

  5. Ушева, колко само ти подхожда името, чета и цъкам с език… Господи какъв интелект!! Какъв капацитет в обществените поръчки и разследването на злоупотреби! Не спирай да пишеш .. хлъц… Чувствам, че писанията ти са знакови за новото управление в Ловеч //Нали знаеш, че Бойчето и Шиши разпределят порциите в държавата… Ловеч де ;)/

Comments are closed.