teater2109163Поздравления за новата постановка „Църква за вълци“ прозвучаха снощи на премиерата в Драматичен театър – Ловеч. „Вие имате привилегията, но и трудната задача –  да вдъхвате живот на героите от нашата и световната драматургия. Почитателите на театралното изкуство винаги са изпитвали респект и любопитство към най-новата ни драматургия, каквато е пиесата на Петър Анастасов“, се казва в поздравителния адрес на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Текстът бе прочетен от директора на театъра актьорът Цвятко Стоилов, който е и режисьор на спектакъла. Община Ловеч подари на състава и кошница с разкошни цветя.

По-късно авторът Петър Анастасов поздрави актьорите за силната игра. Той припомни мисълта на немския писател Томас Ман, че „истинският  театър има силата да прави от тълпата народ“. Мисля, че тази вечер присъствахме на такъв театър, обобщи драматургът.

teater2109161Авторът даде много висока оценка на ловешката трупа, като я нареди на едно от първите места в страната. Петър Анастасов, който пристигна в Ловеч заедно със съпругата си, е написал пиесата „Църква за вълци“ през 1996-1997 г. и е играна в Народния театър. По-късно по нея бе заснет и едноименния телевизионен сериал.

В ловешката постановка играят актьорите Слава Георгиева, Силвия Чобанова, Богомила Николова, Нина Суванджиева, Златина Никифорова, Явор Костов, Софроний Рацов, Ленко Гурков, Петър Стойчев и Цвятко Стоилов. Сценографите и костюмите на „Църква за вълци“ са на Надя Ковачовска. Следващото представление, което също е премиера, е на 29 септември, четвъртък, от 19 часа.