elenka1604132Жанина Илиева

Поетесата Еленка Щерева, която е и детска учителка в ловешкото село Йоглав, бе гост на децата от Обединено детско заведение „Слънце“ в Ловеч на 10 април по повод Деня на детската книга и изкуствата за деца. Срещата беше организирана от учителката на ПГ “а” (6 г.) Галина Петрова. На шестгодишните гостуваха и децата от групата на петгодишните с  учителка  Юлия Винарска от същата градина. Срещата протече много емоционално и забавно за децата. Започна с разясняване на това какво означават думичките “поет” и “писател”. Децата изпяха песен за дъжда и представиха два етюда с герои – животни, с които поздравиха гостуващата поетеса. Еленка Щерева прочете свои  стихотворения, пресъздаващи накратко съдържанието на познати, любими за децата приказки, от стихосбирката й “Усмивки от Югла (Весели случки от детската градина)”. Децата с удоволствие чуха:”Под гъбата едва се скри/мравчицата малка,/как после там побра се/и самият Зайко Байко?” И още: “Дядо, баба, внучка,/Шаро, Маца и Гризана,/всички дружно победиха/ряпата голяма”. Последва Еленка Щерева постави загадката:” Ще познаете ли приказката?”:”Масата поглеждат:/тук е хаос цял-/супата на Мечо/някой е изял.”

elenka1604131Децата отгатнаха загадката и получиха като подарък трите мечки  – героите от приказката, изработени лично от гостуващата поетеса. След това Еленка Щерева се спря на темата за реката, която минава през  Ловеч – Осъм, темата за родния край и екологията. Помогнаха й стихотворенията от стихосбирката “Растем край реката”.

Накрая поетесата покани децата на импровизирана разходка сред природата за билки с музикална игра, която изсвири и изпя. Последва разговор за билките, стихотворения за билките. Еленка Щерева подари на децата от групата саморъчно нарисувани билки, табла с фотографии, които биха могли да се използват от учителките по време на обучаващите ситуации в групата. Подари и своите стихосбирки. Децата от своя страна поднесоха на своята гостенка цветя и рисунки по любими приказки, които бяха нарисували.