Galabina2402161Поетесата Гълъбина Митева ще гостува в Ловеч с най-новата си книга „Минавам случайно“ на 29 февруари от 17,30 ч. в Клуба на дейците на културата.

След представянето в Русе тя идва неслучайно в града край Осъм, тъй като през 2015 г. при първото си гостуване с книгата „Тази вечер Господ ме целуна” остана с много добро впечатление от ловешката културна общественост. Новата й книга е издадена от издателство „Бряг“ (Русе) с редактор Маргарита Трифонова, която сега също ще гостува в Ловеч.

Гълъбина Митева е родена на 20 април 1966 година в Оряхово. Живее в родното си село Крушовица. В творческата си биография има четири издадени поетични книги: „Молитва” /1993 г./, „Пясъчен свят” /1997 г./, „Време за разпятие” /2008 г./ и „Тази вечер Господ ме целуна” /2014 г./. 

През 2008 г. е приета за член на Съюза на независимите български писатели /СНБП/. Стиховете й са превеждани на руски език от Олга Иванова, член на Съюза на писателите в Русия. Нейни творби са награждавани в редица поетични конкурси. През 2015 г. печели Голямата награда на Издателство “Буквите” – издаване на книга.
Русенското издателство „Бряг“ е издател на поетичната книга „Тази вечер Господ ме целуна” 2014, както и на новата „Минавам случайно“ . Предлагаме ви и стихотворението, дала название на книгата.

 

Минавам случайно
Аз… случайно минавам от тука.
И не търся пари. Нито слава.
Аз вървя. И събирам поука.
По пътеки, които раняват.

Остави ме! Така си живея.
Не умея да бъда практична.
Ако някъде спра – да се сгрея –
дъх на обич оставям. Различна.

Остави ме! Случайно минавам.
Аз съм птица! Защо ми е стряха?
Имах… много любов да раздавам.
Но сълзите! Сълзите презряха..

Остави ме! Минавам случайно
по пътеката къса на дните…
Ала идвам… от минус безкрайност!
И отивам… оттатък звездите!

Остави ме… Минавам случайно!
И не съм от Човешката раса.
Аз съм част… от Голямата Тайна,
за която… не сте дорасли.

И… когато поема нататък,
че Земята… не ми е присъща –
две пера ще отроня в съня ти.
Знак, че ангел… те е прегръщал!