OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Под председателството на Петър Цолов, председател на Общински съвет Ловеч, днес се проведе поредната работна среща с депутати, с кмета на общината и общински съветници, относно изграждането на единна ВиК асоциация. Присъстваха депутатът Антон Долапчиев, областният управител на област Ловеч Ирина Митева, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, общински съветници.

В началото на срещата Петър Цолов прочете писмо от министъра на Регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. С него се припомня как е гласувано на редовното Общо събрание на Асоциацията по ВиК на 21.03.2016 г., че не е прието решение за сключване на Договора, като причината е, че представителят на  Община Ловеч е гласувал „въздържал се“, с което не са събрани необходимите 68,91 % от гласовете.

За създаването на устойчив ВиК отрасъл е необходимо да се изпълнят редица мерки, определени в Стратегията за водоснабдяването и канализацията на Р България 2014 -2023 г., се припомня още в писмото. Една от причините за ниска ефективност в отрасъла е твърде малкият размер на част от ВиК дружествата, твърдят от министерството, като приветстват усилията на местните власти за убеждаване на общините.

Както е известно, проблемът на област Ловеч е, че общинското дружество „ВиК – Троян“ отказва да влезе в асоциацията, тъй като това ще вдигне чувствително цената на водата там.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова обясни защо е гласувала „въздържал се“ на предишното общо събрание, тъй като е поискала инвестициите да съответстват на процента на участие във „ВиК“ АД – тоест да има сигурност, че ще се инвестира в Община Ловеч. Последствие бяха представени конкретните намерения в писмен вид, което е прочетено на заседанието на ОбС, и е взето решение „За“ подписване на договора.  Проблемът е другаде, в една друга общината, която защитавала „по-добре интереса на местната общност“, според медиите поне, каза още Корнелия Маринова.

Проблемът е  общинското дружество в Троян, което е с нагласа да защити местните интереси и отказват да подпише, но решаването само на местните проблеми не води до решаването на проблемите в сектора в областта, изтъкна областният управител Ирина Митева. „Наскоро водих пореден разговор с Донка Михайлова, кмет на Троян, но засега нямат намерение да отстъпят, като поставиха за решаване други проблеми с пътища. Моето убеждение е, че и Троян ще се асоциира в крайна сметка“, каза Ирина Митева.

Проблемите са по-сложни, общинското ВиК дружество на Троян е живо и не бива да се закрива, тъй като е работещо, изтъкна общинският съветник Милко Недялков. Той подчерта, че лансирането на идеята, че ЕС искал това или онова, събуждало негативен заряд в населението. Натрупани са много подводни „препъни камъни“ – няма участие в асоциацията  на ВиК-Тетевен, има непоследователна държавна политика във ВиК сектора, разделянето на общините на селски и градски и други пречки, изтъкна Милко Недялков. Какво ни гарантират тези обещани собствени средства по 350 000 лева годишно за 15 години, какво точно получава областта, попита още Недялков.

Срещата завърши с препоръки да се търсят промени в правилата, в законодателството, за да са доволни всички. Не може да бъде решена тази дилема законодателно, тъй като договорният процес ограничава това, допълни Петър Цолов.