devetashka-001Планът за управление на Природната забележителност „Деветашка пещера“ беше официално внесен в деловодството на Министерството на околната среда и водите на 26 август. Това е финалният етап от процедурата по утвърждаване и узаконяване на стратегическия документ. След като планът бъде утвърден от министъра на околната среда и водите, той ще придобие статут на закон.

Внесените в министерството материали съдържат плана за управление, карти, ГИС данни, снимки, протокол и присъствен лист от общественото обсъждане, всички постъпили предложения и становищата по тях.

Планът за управление на Деветашката пещера беше разработен от интердисциплинарен екип от специалисти на Федерацията от природозащитни сдружения „Зелени Балкани“ по задание на община Ловеч. Това е първият план за управление на пещера в България.

Документът е за период от 10 години и съдържа дейности по опазване на културното наследство, флората и фауната в пещерата и същевременно разработването й като привлекателна туристическа дестинация от национално и световно значение.