army204131Петя Илиева и Владислав Димитров са първите, сключили договор в доброволния резерв от област Ловеч, информират от кабинета на губернатора. На 28.03. 2013 г. подполковник Венцислав Маринов, началник на Областен военен отдел-Ловеч,  е провел среща с младата дама – редник от запаса Илиева, и неслужилият Димитров. На нея в непринуден и сърдечен разговор са обсъдени  новите възможности и предизвикателства пред тях, личните им аргументи за служба в доброволния резерв, първите им впечатления от срещите във военните формирования и очакванията им за активната работа. За всичко това бе информиран областният управител на Ловеч Ваня Събчева.

Законът за резерва на Въоръжените сили на страната е млад закон и много от дейностите, свързани с него са за първи път. Очакванията са, че в такава ситуация всички първи кандидати за служба в доброволния резерв ще са хора, които са емоционално зависими от армейската атмосфера, от предизвикателствата на воинския живот. Потвърждение за това дава и фактът, че първият кандидат за служба в резерва, подал документи в Областен военен отдел-Ловеч в края на 2012-та година, е именно редник Илиева.

Петя Илиева е служила в Българската армия като оператор на радиорелейна станция във военно формирование 42820-Ловеч, с командир подполковник Венцислав Маринов, но поради щатни промени е освободена от военна служба. Тя продължава да търси реализация, но, както споделя „никъде не намира стабилността, ясните параметри на професионалните задължения и коректността, които винаги са я  привличали в армията”. Затова при информацията за набиране на кандидати за доброволния резерв няма колебания.

army204132Познавайки професионалните й качества като неин командир по-рано, подполковник Венцислав Маринов съветва Петя Илиева да продължи своята реализация в областта на КИС, където ще е в свои води. След провеждане на конкурса  редник Илиева е одобрена за длъжността “радиотелеграфист”. Усещането за завръщане я въодушевява. Не я плашат изпити, изпитания, а предизвикателствата пред нея са добре дошли. Има желание за участия в мисии, убедена е, че самочувствието й ще укрепне с изпълнението на новите задачи, защото който веднъж вече се е заклел “В името на Република България, за войнската чест и за славата на бойното знаме”, винаги си остава в строя, както признава самата тя.

Владислав Димитров е кандидатът за служба в доброволния резерв, одобрен за сключване на договор и по трите си желания в три военни формирования. Инженер по образование, глава на семейство и баща на две деца, 24-годишният Владислав търси активно реализация в редовете на Бългаската армия. Би кандидатствал за военна служба, но голямото му семейство е в Ловеч и не може да си позволи да живее в друг град на този етап. Затова когато разбира за набирането на кандидати за доброволния резерв, без колебание и с подкрепата на близките си, подава документи. Владислав има особен афинитет към униформата и службата, защото е отрасъл в семейство на офицер от ПБЗН-МВР – главен  инспектор Валери Димитров. Той е виждал и умората, но и щастието от изпълнен дълг.

army204133С малко думи, по мъжки пестеливо обяснява защо е кандидатствал и защо е доволен, че е приет в доброволния резерв. 

Петя Илиева и Владислав Димитров изразиха своята благодарност към подполковник Маринов за съдействието и насоките, които са получили в Областен военен отдел-Ловеч при избора на длъжности и набирането на необходимите документи за кандидатстване в доброволния резерв.

Областен военен отдел-Ловеч  работи за изпълнение на заповед № ОХ-889/ 21.12.2012 г., като отчита повишен интерес към службата в доброволния резерв. До 11 май т. г. продължава набирането и подборът на кандидати за доброволния резерв, като на телефони 603 972 и 603 973 в Ловеч може да се получи повече информация.

5 коментара

  1. Прав си Пеца подкрепят те!

  2. Ами аз като съм стар армейски редник може ли да се натегна?
    По доку-менти съм луд.

  3. Моля Ви, научете се, че нямаме губернатори. Толкова ли е трудно?! Звучи абсурдно. Както и градоначалник. За справка се обърнете към речника. В БАН все пак се трудят хора.

Comments are closed.