lukovit403168На 4 март 2016 г. в центъра на Луковит местни родолюбци със съдействието на Община Луковит и НЧ „Съзнание 1895“ представиха живата картина „Стоян става войвода“.

Въпреки мрачното време, площад „3-ти март“ се изпълни с жители и гости на града в очакване на първата възстановка по мотиви от песенното предание за Стоян войвода, съхранено в сборника „Народно песенно творчество от Ловешки окръг“. Според местния фолклор през годините на робството кураж на потиснатото население в района е вдъхвал хайдутинът Стоян, тръгнал по стъпките на баща си – войводата Кара Георги. Луковитчани възпявали Стоян с песента „Войвода“, а жителите на село Гложене, в поетично-песенна ритмика разказвали как Стоян станал хайдутин и отмъстил на турците за убийството на баща си – войводата. С трепет и възхищение се шептяло името му и се носели мълвите за честното му сърце, за разветия зелен байрак, за пушката му бойлия и сабята му френгия, за подвизите и битките му.

lukovit403161Идеята и подготовката на мероприятието принадлежат на младежите Милен Маринов и Иван Иванов, които се въплътиха в образите съответно на онбашията и войводата Стоян. Луковитчанинът Цвятко Цветков, който е и член на националното дружество „Традиция“, драматично пресъздаде образа на пашата бюлюкбашия. На учителя Цветомил Белов бе поверена ролята на войводата Кара Георги – бащата на Стоян, а на читалищния секретар Красимир Ралчев – ролята на предателя. В живата картина участваха също сърцатите младежи Павлин Йотов, Цветелин Йотов, Георги Михайлов, Стефан Михайлов, Кристиян Балкански, Петър Петров, Валентин Луканов, Георги Ивайлов, Александър Стоянов, Цветелин Христов, Иво Цоков, Борислав Мариянов, десетгодишният Цветослав Александров и девойките Цанислава Христова, Стефани Цветанова и Теодора Димитрова. За озвучаването се погрижи Борислав Беров. В действието специално се включи и свещеник Евгени Цветанов, както и членове на дружество „Традиция“ от гр. Етрополе.

Главен спомоществовател на събитието бе лично кметът на общината г-н Иван Грънчаров. Важна подкрепа при подготовката на декорите оказа местното предприятие за производство на велпапе и опаковки от велпапе „Витавел“ АД.