nadqboteva1809131Певицата с ловешки корени Надя Ботева, която избра да живее в Каварна миналата есен и основа Вокална академия, наскоро се завърна като лауреат от международния музикален  ТВ фестивал за изпълнители на „world music”/съвременни обработки на традиционен фолклор и симбиоза между различни стилове музика/„Восточний базар”.

Фестивалът се провежда за 9 път в един от 3-те черноморски курорта –  Ялта, Судак или Федосия на полуостров Крим, Автономна република Украйна. Целта на фестивала е популяризацията на съвременното музикално изкуство на народите от Изтока и Запада, сближение и взаимно обогатяване културите на славянските, тюркските и други народи по света.

В таз годишното издание на „Восточний базар” са взели участие професионални изпълнители  от  над 23 страни, по един представител от всяка. Полуфиналната вечер, финала и гала-концерта са заснети от режисьора на украинското издание на „Евровизия” и  се предават  чрез ТВ транслация по държавните  национални и областни  телевизии  на Русия, Украйна, Турция, Крим, Белорус, Казахстан, Румъния, Узбекистан, Молдова, Литва, Израел и др. ,а чрез ТВ спътниците „Ямал”, „Сириус” и „Тюрксат” се излъчват пред  половин милиардна зрителска аудитория.  „Восточний базар” се организира от министерството на културата на и изкуствата на Автономна република Крим и националната ТВ и радио компания” КРИМ”, с поддръжката на съвета на министрите на АР КРИМ, министерствата на културата на Украйна и Турция и водещи продуцентски центрове в Русия, Турция, Грузия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и др. Фестивалът се провежда в три тура, като всеки изпълнител пее на езика на своята страна.

Представителката на България  е Надя Ботева, която е с ловешки корени и е пяла и в трите вечери при изключителен успех и  посрещана от публиката в кино-концертната зала в крайморския  парк на Судак с бурни аплодисменти.  Най- щастлива  е била на  въпросите на публика и журналистите: „Къде е най-хубаво за почивка в България?” –  да отговори: ”Заповядайте в Каварна, най-специалното, красиво и спокойно кътче по нашето Черноморие! ”

 Това е първото участие на България в този престижен фестивал, наричан още „Втората  Евровизия”,  след дългогодишното прекъсване на културните и търговските ни връзки със страните от бившите съветски републики и близкия Изток и Русия. А когато политиците нямат  сили и мисъл за възобновяване на търговски и  културни контакти и приятелства , идват на помощ хората на изкуството.

Догодина  Надя е поканена за гост-изпълнител на гала-концерта на 10-то издание на „Восточний базар” и за член на международното жури. Смята да представи и някой от своите колеги – певци, които имат творчески търсения и в този стил музика – Ивелина Балчева, Деси Добрева, Елица Тодорова и Нина Николина.  Талантливите възпитаници на Надя от „Вокална академия, Каварна”  пък са получили десетки покани за участия в международни  музикални фестивали за деца и младежи.