mehano2705163Групата от 20 ученици, придружени от 2 учители се завърна след три седмична практика на тема: «Компютри на колела» проведена в ПГ„Валтер Гропиус” – гр. Ерфурт и в Камарата на занаятите. По време на практическото си обучение, проведено по дуалната форма, учениците са усвоили актуални знания за “интелигентните” системи използвани в съвременните автомобили и са придобили нови професионални умения за диагностика и ремонт на електронните системи на активна безопасност ABS, ESP, Traction Control и др. Транснационалната практика е спомогнала на участниците да повишат производствената си култура и да усъвършенстват чуждоезиковите си компетентности. Валидирането на тези знания и умения са признати със сертификати Europass мобилност, даващи възможност на участниците в проекта да се реализират на европейския пазар на труда.

mehano2705162Днес бе проведен заключителен семинар, на който на всеки ползвател по проекта бе връчен сертификат. Гостите на събитието получиха информация за полезността от програмата за младите хора, както и ползите от реализираната практика. Представени бяха крайните продукти от проекта – немско-български речник /джобен формат/, табла,брошури и презентации на тема „ESP – три букви спасяващи животи „

Защо тази тема?

Поради съвременния динамичен начин на живот статистиката показва, че непрекъснато се увеличават жертвите от автомобилните катастрофи. За борба с “войната на пътя” всички автомобилни производители през последното десетилетие, развиват технологии и иновации , които не служат просто за маркетингови цели – те спасяват животи!

Наред с обучението, през свободното си време, учениците на Механото са провели спортни срещи с немски ученици, посетили са културни и исторически забележителности.

mehano2705161