Иво Райнов

Паркът Стратеш е скъп детски спомен за всеки от моето поколение. Там пораснах с разходките до зоопарка, неделните излети с родителите, училищните часове по изобразително изкуство, детските игри и младежките купони. Стратеш беше зелен, ухаещ, тих, успокояващ. Имаше пътеки на здравето , много градински люлки, красиво езеро, летен театър и добре уредени отдих зони. Беше грижа на общинската комунална фирма и тя го поддържаше чудесно.

После паркът беше изоставен за повече от две десетилетия. Алеите обраснаха, асфалтът се напука, езерото пресъхна, люлките ръждясаха и ги почупиха, пейките изгниха, летният театър потъна в разруха. Стана сиво неуютно, празно, потискащо. Често в общинския съвет питах за състоянието на парка. Отговаряха ми, че възстановяването му ще струва много пари. Съчиняваха идеята за „Стратешленд“, модерен европейски увеселителен парк, за който ще бъдат изсипани торби с европейски средства.

Преписваха го от стратегия в стратегия и от план в план. На понеже пари от Европа не дойдоха, а бюджетът беше все сиромашки, паркът изпадна в пълно забвение откъм човешка грижа, а природата си постави за цел да го превземе в съкратени срокове.

IMG_7601В началото на тази пролет стана ясно, че поддръжката на парка не иска толкова пари, колкото любов и желание. С минимални средства и без да се ощетява общинския бюджет паркът придоби съвсем различен вид. Първо бяха почистени буренясалите алеи, после окастрени обраслите храсталаци, между които просветна за да се появят отдавна забравените полянки. Оцелелите пейки бяха поправени, на места поставени нови. Паркът пак стана приветлив, а хората започнаха да се връщат. Преди няма и месец приключи възстановяването на парковата зона около Белия паметник. От надупчения асфалт не е останал и помен. Всички алеи около паметника са покрити със ситни и добре трамбовани камъчета. Чашата на някогашния шадраван е почистена, тревата е обработена, посадени са цветя, поставена е каменна кошница, всички пейки са в безупречно състояние. Пространството е пълноценно възстановено и съвсем скоро ще започне да привлича любители на тишината, спокойствието и красивата природа. Дори се планират културни прояви, които още повече ще оживят позабравения парков кът.

IMG_7608Вече споменах, че тази метаморфоза не се случва с европейско финансиране или пренасочени средства от общинския бюджет. Новата визия на парка е заслуга единствено на общинската фирма „Еко“ ЕАД.  Изцяло със собствени средства и най-вече с огромното желание и въображение на работещите във фирмата и нейния управленски екип. Управителят на фирмата, Павлин Иванов, ми казва, че парка Стратеш е негова любов и слабост. Затова е решил да се заеме с неговото постепенно почистване и възстановяване. Не иска пари от общината. Влага ресурс на фирма „Еко“ ЕАД. Работниците във фирмата посрещат със задоволство начинанието и се стараят да върнат възможно най-много от красотата на Стратеш. Павлин Иванов е особено горд с постигнатото около Белия паметник. Амбициран е да продължи. Смята през следващите месеци с работниците от фирмата да почистят храстите в последната част на парка – тази към гробищата и да запълни с пресовани камъчета повечето главни алеи на парка. Ясно е, че пари за асфалт няма, а тази евтина технология показва, че може да коригира не само разбития асфалт, но и естетическия вид на алеите. Има идеи за пространството около езерото и възнамерява отново да го напълнят с вода.

IMG_7610Толкова много свършена работа, промени и подобрения без да се чака с оправданието, че отнякъде трябва да дойдат пари. А толкова години от общината свиваха рамене, а ние трупахме тъга по един изгубил красотата си парк. Общинската фирма „Еко“ ЕАД ни припомни, че неволята няма да дойде, а проблемите можем да започнем да си ги решаваме и сами, с ентусиазъм и въображение и без да хленчим за пари. Чудесен пример, който без съмнение ще продължи да разкрасява Стратеш, но трябва да бъде пренесен и в други сфери на социалния, културен и икономически живот. Ние, гражданите, можем само да се радваме, да поздравим фирма „Еко“ ЕАД за  свършеното и да се надяваме, че грижата за парка ще продължи.

IMG_7636Горещо препоръчвам да моите приятели да посетят парка за да се полюбуват на неговото възкресяване. Оживлението ще възнагради постигнатото и надявам се ще амбицира общинската фирма „Еко“ ЕАД и нейния управител Павлин Иванов за да продължат с обществено полезните усилия за възстановяване на любимия парк Стратеш.

12 коментара

  1. Много харесвам Стратеш и се радвам за парка.Но мили хора прибирайте боклуци след себеси,пазете пейките Пазете парка,това е лицето на Ловеч!!!

  2. Много се зарадвах на тази новина! Последният път, когато посетих Ловеч и парка, нямаше нищо от детските и младежките ми спомени там. Сега виждам, че паркът се съживява от грижовни, добри ръце. Има надежда и Ловеч да се съживи!

  3. Изключително добре свършена работа от служителите на фирма “Еко”. А сега, за да им благодарим наистина, нека да не рушим, драскаме, замърсяваме, крадем новопоставеното в парка. Дано! За всички ни ще е по-добре.

  4. Браво на организатора и изпълнителите. Нека всички граждани ценим положения труд и запазим красотата на града.

  5. Най-красивото място в Ловеч! Има легенда, че поне половината град е заченат там…..

  6. Браво на този човек и екипа му за свършената работа! Нека продължи да се грижи за този хубав парк.

  7. Поздравления за фирма Еко – свършена е много добра работа !

Comments are closed.