proketuchilishte909151Ловешкото училище спечели проект по „Еразъм +“ за над 24 хиляди евро

ОУ „Васил Левски“ спечели финансиране на проекта „Maths around us“ (“Математиката около нас“) по Програма „Еразъм+”, съобщи директорът Илица Петрова. До дни предстои сключването на договора с Центъра за развитие на човешките ресурси – Националната агенция по Програма „Еразъм +“ на Европейската комисия за България. Одобреното проектно предложение е по Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“, дейност „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“ , проекти само за училища.

С 24 525 евро ще бъдат финансирани дейности, които са насочени към развиване не само на математическите, но езиковите умения на учениците от петте държави – България, Италия, Испания, Полша и Турция. Работният език за участниците в проекта е английският. Партньори в реализирането на дейностите са ОУ „Васил Левски“ от Ловеч, Държавната гимназия „Николай Коперник“ в Зиебице /на 80 км от Вроцлав/, училище в Сан Марко ин Ламис в Южна Италия, училище „Ататюрк Ортакулъ“ във вилает Коджаели – Турция, и училище от Община Мадрид в Испания. Включени са ученици от 13 до 15-годишна възраст и учители по математика, информационни технологии и чужди езици.

Училищата, които участват, са се „открили“ в електронната образователна платформа e-twinning. Създали са партньорства по време на предизвикателството в решаването на математически задачи.

Проектът ще се реализира в рамките на три години. Италианското училище ще бъде домакин на първия етап – „Математиката в готвенето“ и идеята е учениците да работят с различни мерни системи и да се забавляват, като приготвят традиционните ястия на различните страни. ОУ „Васил Левски“ ще бъде домакин на етапа „Математиката в превозните средства“ през октомври 2016. Тогава учениците от страните партньори ще гостуват на Ловеч. През 2017 г. деца от петте страни ще бъдат в Турция по дейността „Математиката в сградите“, в Полша – по темата „Математиката в природата“ и в Испания – по „Математиката в игрите“.

Проектът е иновативен за децата и учителите. В хода на дейностите учителите ще споделят добри практики в обучението по математика и езиците, каза Наталия Христова, преподавател по български език и литература и ръководител на екипа, подготвил проекта. Създадените по време на проекта уроци ще бъдат споделени в социалната мрежа и в различни електронни платформи.

Снимка: Екипът, подготвил проекта „Математиката около нас“

2 коментара

Comments are closed.