obs110613DДоклад за осъществените читалищни дейности в изпълнение на програмата за развитие на читалищните дейности в община Ловеч през 2014 г. ще обсъдят на заседанията си във вторник постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата и по общинска собственост.
На територията на община Ловеч актуална съдебна регистрация и вписване в регистъра на народните читалища към Министерството на културата имат 33 народни читалища, 28 от които са в селата. Всички те са част от културната инфраструктура на общината, в повечето населени места са единственият културно-просветен институт, реализиращ културен продукт. На територията на общината работи и Регионален експертно-консултантски информационен център за методическа и експертна помощ на читалищата.
През 2014 г. от държавата са субсидирани 73 читалищни бройки в 33 читалища на обща стойност 467 200 лв, като стандартът за една бройка е 6400 лв. Миналата година не е работило читалището в с. Стефаново (съдебен спор за легитимността на ръководството) и субсидия не е превеждана. От октомври м. г. не е превеждана и на читалището в кв. Гозница – няма назначен читалищен секретар и няма дейност.
Миналата година община Ловеч допълнително осигури 10 хил. лв за финансиране на читалищни дейности, средствата са разпределени на конкурсен принцип между 18 читалища. Отпуснати са за закупуване на компютърни конфигурации, нови книги и озвучителна техника, за прекарване на интернет връзка и годишна такса за интернет, както и за организиране на чествания, годишнини, събори, спектакли и концерти. 15 проекта на читалища в общината бяха одобрени от Министерството на културата в обявената от него конкурсна сесия за подпомагане на дейността на народните читалище. Те получиха 83 200 лв общо за разходване в три направления – за частични ремонтни дейности по сградите на читалищата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства – в селата Дойренци, Къкрина, Лисец, Чавдарци, Хлевене, Абланица и Лешница, както и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ и Народно читалище „Зорница – 2010 г.“, за художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд – в Слатина, Дренов, Владиня, Малиново и Радювене, и за техническо оборудване, библиотечен и друг специализиран софтуер – в Лешница.
През годината са извършени основни и частични ремонти на сградния фонд на 13 читалища. От цялостен неотложен ремонт на покрив и сграда се нуждаят читалищата в Славяни, Йоглав, Горно Павликене, Казачево, Къкрина и Скобелево, процедурите по ремонтните дейности на читалището в Радювене са стартирали през октомври м. г. Частичен ремонт на покрива трябва за читалищата в Гостиня, Лешница, Стефаново, Смочан, Чавдарци, Александрово, Българене, Горан, Умаревци. От ремонти на салоните се нуждаят в Българене, Славяни, Дренов, Горан, Гостиня и Радювене, а на техническите сценични съоръжения – в Александрово, Баховица, Пресяка, Малиново, подмяна на сценичната завеса – в Пресяка, Смочан и Казачево. Необходимост от водоснабдяване на сградите има за читалищата в Брестово, Скобелево и Казачево, а за подмяна са улуците – в Горан, Гостиня, Смочан и Славяни. Добра практика на община Ловеч е за ремонтните дейности на читалищните сгради да се търсят цялостни и трайни решения чрез проектно финансиране.
Към края на 2014 г. всички читалища разполагат с поне една компютърна конфигурация, само в Деветаки се ползва техниката на кметското наместничество. Интернет има в по-голяма част от читалищата, с изключение на Брестово, Горно Павликене, Деветаки, Пресяка, Скобелево, Смочан и Хлавене.
През 2014 г. за обезпечаване на читалищните дейности са отпуснати още шест субсидирани бройки – по половинка за читалищата в Лисец, Баховица, Славяни, Слатина, Александрово, кв. Продимчец и по една за читалището в Радювене и за „Зорница – 2010 г.“.
Общият брой на читалищните членове е 2410. Читалищните любителски колективи са 34. През 2014 г. са създадени два нови самодейни състава – в Малиново женска певческа група, и в Слатина – танцов състав „Слънчогледи“. Любителските колективи се ръководят от щатни читалищни служители, непрофесионалисти в областта на изкуствата, но за художествени ръководители се ангажират професионалисти.
В читалищата функционират 47 клуба по интереси, школи по изкуствата има в читалищата в града, в Баховица е изградена школа по пиано, а в Малиново – за художествено слово. Всички те създават условия за развитието на 268 даровити деца. В любителските колективи към 17 читалища участват 328 деца и ученици. Клубовете по интереси ангажират със своята дейност 531 млади хора. През лятната ваканция се сформират летни клубове и читални, а в Лисец работи лятно училище по вероучение. Читалищните библиотеки са включили в дейностите си през миналата година 1272 млади хора. Общо библиотеките към читалищата са 28 с 247 733 тома книжен фонд.
Всички читалища организират провеждането на традиционните празници и обичаи, честването на националния празник, на бележити годишнини и на празниците на селата. Така е и през 2014 г. С финансовата подкрепа на община Ловеч са организирани чествания в читалищата в Скобелево, Смочан, Къкрина, Хлевене и Абланица. Ловчанското читалище в партньорство с Драматичния театър спечели финансиране от общината за провеждането на Люляковите музикални вечери. Читалищата участваха в Регионалния събор на народното творчество за Цветница, Ловчанското читалище организира и проведе великденския фестивал „Пеещо яйце“. С весел карнавал, организиран от читалище „Зорница – 2010 г.“, бе отпразнуван Денят на детето, организиран бе и третият фолклорен празник „Хоро под Стратеш“. Ловчанското читалище в партньорство със сдружение „Синя зона“ проведе 10-ия юбилеен пленер по живопис за художници с физически увреждания. На плаващата сцена в река Осъм в културното събитие „Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето“ се представиха самодейците от читалищата в Лешница, Хлевене, Умаревци, Йоглав, Чавдарци, Александрово, Радювене.
Читалищата в общината организират и участват в различни фолклорни фестивали. Читалището в Александрово организира фестивала „Осъм – моя река“, в Къкрина и Баховица участваха като съорганизатори със сдружение „Деветашко плато“ във фестивала „По река Чернялка“. Читалището в Малиново направи за трета поредна година празника на баклавата. Фолклорна формация „Елит“ към читалище „Зорница – 2010 г.“ участва в международни фестивали в Китай. Читалището в Баховица в партньорство с читалището в Александрово и със „Зорница – 2010 г.“ стартира реализирането на проект „Заедно срещу самотата“ по програма БГ-08, по който се събира, научава и показва фолклорът ни – песни, танци, рецепти, диалект, обреди и обичаи.
Докладът за осъществените читалищни дейности през миналата година е изготвен на базата на докладите на 31 читалища.