babinden2201143Всяка година в Йоглав Бабинден се празнува по неповторим начин.Традиционните родилни обичаи се съчетават с много весели, хумористични сценки и изненади.Тази година на вчерашния 21 януари празникът беше съвместна дейност на местното читалищно настоятелство и ръководството на новооткрития клуб на пенсионера и инвалида с организатор младата и амбициозна Габриела Христова.  Хумористичният етюд на самодейците Георги Линджов и Георги Димитров даде весел старт на тържеството. Не се забави и традиционното „поливане” на акушерката – пенсионерката Венета Стоянова, дала живот на стотици бебета през своята дългогодишна практика в ловешкото родилно отделение.

babinden2201142Последва комедийният самодеен „спектакъл”, в който с големи премеждия се роди мъжко детенце. Бабата, която дойде да „бабува” на родилката, беше пияна и се наложи да се потърси лекарска помощ. Много смях предизвика у присъстващите представлението на читалищните самодейци Стоянка и Недко Хитови, Дацка Атанасова и Димитър Калчев.

Между хората, песните и  танците  се вмъкваха различни развлекателни игри и изненади: подаръци за най-старата и най-млада баба и прабаба, бабино надиграване с приз „най-игрива баба”, „скрита награда” и много други. Интерес, последван от много смях,  предизвика конкурсът за изработване на еко костюм от отпадъчни и опаковъчни материали, в който „компетентно” жури присъди грамота „Еко баба 2014” на Светлана Маринова.

Самодейците Дацка Атанасова, Илия Дойчев и Иван Димитров рецитираха и разказваха спомени от празнуването на Бабинден преди повече от половин век.