Открита е изложба-дарение на Никола Манев

С кратка церемония тържествено беше открита изложбата с платна на световно известния художник Никола Манев. Картините са лично дарение на автора за всички ловчалии. Празника откри г-н Спас Дочев, директор на Художествена галерия – Ловеч. Видимо развълнуван, той отбеляза, че това е празник за града и галерийната дейност. Представи дарителя с кратка част от неговата богата творческа биография, а на въпроса му не му ли е мъчно да се раздели с творбите си, Манев отговори, че не, защото това му дава повод да нарисува нови, които да закачи на техните места. За него, като творец е важно да продължава да гори, да бъде един пламък.

Почитателите му в Ловеч, с които се е срещал многократно, са запалили в него желанието да направи това дарение на града. „Бих искал всеки да открие нещо различно за себе си в моите картини. Чувствам се много по-богат от преди, защото човек е богат, когато дава, а не когато получава. За мен вдъхновението идва от погледите на публиката. За художникът е важно да се види какво рисува, а не какво говори – Да си закачи акъла на стената“, каза още дарителя.

На откриването от името на ръководството на Община Ловеч и всички ловчалии, своето приветствие отправи и инж. Пламен Петков, изпълняващ длъжността кмет на Община Ловеч. Той благодари за благородния жест към Ловеч и ловчалии и отбеляза, че дарявайки част от великолепните си творби, г-н Манев е допринесъл за обогатяване на културния дух на града. Г-н Петков обеща в най-скоро време Общината да намери постоянен дом за невероятните платна, за да може да радват постоянно всички граждани и гости на Ловеч.

Картините ще бъдат изложени в Художествената галерия до 6 ноември.