mostspar150513LМеждуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпуска 1 900 000лв.

След представянето на точен и мотивиран доклад от областния управител на Ловеч Милко Недялков е подсигурено финансиране за пропадналия транспортен мост в града. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, председателствана от вицепримиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, с пълно единодушие подкрепи искането на губернатора за спешния ремонт. Стойността на договорените средства е до 1 900 000лв с ДДС.

Същевременно Агенция пътна инфраструктура е пред финализиране на обществена поръчка по бързата процедура за избор на изпълнител. До дни ще бъде ясна ценовата оферта на спечелилата фирма. Присъстваща на заседанието на междуведомствената комисия Илиана Захариева, член на управителния съвет на агенцията, увери областния управител, че до две седмици ще започне работата по ремонта. В началото дейностите ще включват както размонтирането  на авариралата част на транспортния мост, така и едновременното проектиране на неговото възстановяване. Ще бъде спазено условието за пускането на съоръжението преди зимния период.

Както е известно в резултат на интензивни валежи в периода от 10 до 15 юни тази година нивото на река Осъм в района на гр. Ловеч се покачи значително, вследствие на което настъпи авария на конструкцията на стоманобетонния мост над река Осъм при км.26+840 на път III-401, по трасето „Изворче-Ловеч-Петко Славейков“.

Със затварянето на мостовото съоръжение за пешеходци и моторни-превозни средства, ежедневно е затруднен достъпа до някои от най-големите предприятия в града, осигуряващи над 1500 работни места. Затруднено е преминаването на пътно-транспортни средства с товароносимост над 10 тона, своевременното достигане на екипите на Бърза помощ и пожаробезопасност, както и газоснабдяването на предприятията в източната индустриална зона на града.