Кметът Корнелия Маринова: От днес имам задача, която осъзнах по време на освещаването на новия храм

От днес имам още една задача, която осъзнах по време на освещаването на новия катедрален храм – да работя с още по-голяма самоотверженост и още повече усилия, за да издигна нивото на нашия град до високото ниво, което почувствах в храма. Това каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова преди тържествения обяд в ресторант „Ловеч“ след освещаването на катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий“ на 30 април.

Тя припомни, че с построяването на този храм Ловеч се е наредил непосредствено след София, Варна, Видин  – градовете с подобни храмове, и вече е сред големите, важни центровете на религиозната карта на България.

Кметът Корнелия Маринова връчи плакети – вимпел с образа на Братята равноапостоли Кирил и Методий на най-заслужилите лица за изграждане на катедралния храм. Сред тях са имената на бизнесмена Цоло Вутов, архимандрит Тимотей, Симеон Сакскобургготски, митрополит Георгий – Русия, митрополит Амвросий – Румъния, патриарх Неофит Първи и митрополит Гавриил.

На Бойко Борисов и Валентин Златев, който не присъстваха на обяда, също получават вимпел.

„Ние от ГЕРБ така разбираме патриотизма – да се правят нови катедрали, нови манастири, нови църкви и всички ние, кой колкото има – малко или много, да даде за вярата и за това да се слави Господът“, каза по-рано пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Появата му на площада бе посрещната с аплодисменти от събралите се ловчалии.

Църковното събитие привлече в Ловеч трима бивши премиери – Симеон Сакскобургготски, Георги Близнаков и Бойко Борисов.

Тук бяха почти всички митрополитите от Светия синод, гости от съседни православни църкви, депутати от ловешка област, кметовете на Ловеч, Троян и  Тетевен, областният управител на Ловеч Пенка Николова и други. От името на президента Румен Радев бе прочетено приветствие и предоставен дар. Подаръци за храма направиха и останалите гости на празника. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова подари икона на Светите апостоли Петър и Павел, наречени първовърховни, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на светата Църква Христова. „Свидетели сме на изграждане на храма, свидетели до края на живота си ще сме и на този тържествен ден. Няма да бъдем докрай свидетели само на едно – на дългия, многовековен път на храма през времето“. С тези думи кметът Корнелия Маринова поднесе своя дар на митрополит Гавриил.

Светият синод награди за заслуги Ловчанския митрополит Гавриил с ордена на БПЦ “Св. св. Кирил и Методий” (първа степен). Отличието бе връчено в храма лично от патриарх Неофит. Негово светейшество дари още енголпие (малка кръгла икона носена на гърди) с образа на Св. Климент Охридски, една икона на Света Богородица и един ценен напрестолен кръст, завещан от патриарх Максим.

Първата Света литургия в новата катедрала започна рано сутринта, тържеството завърши на обед. Атмосферата се допълваше от песнопенията на Патриаршеския катедрален хор с диригент доц. Димитър Димитров, брат на българския патриарх Неофит.

Изграждането на храма започна през 2005 г., строежът досега струва около 5 млн. лева.  Застроената площ е  850 кв. м, сградата е висока 25 м. Вътре също е  впечатляващо с изящните полилеи, изработени в Украйна и Русия. Стенописите са дело на зограф Владимир Аврамов от ВТУ, дърворезбованият иконостас е дело на смоленски майстори.

Има  две нива – на приземния етаж е разположен храм „Въведение Богородично”. Църквата е оборудвана и с помещения, където ще има храмова библиотека, стая за неделно училище и други.

 

 

14 коментара

  1. eee,samo hram ni lipsvashe,bravo!!alo,gusko takava..mi to horata izbegha!!zavodi ni trebvat,bolniza,ne tikvun i kompania!!!!!

  2. И да окрадете още повече гр Ловеч, а на какво положение са ни улиците не ви интересува, нали сте от герб…

  3. Само се чудите как да крадете и да сте на първа страница по вестници а гражданите кучета ги яли.пълни смешки сте всички,съвкупност от боклуци

  4. Госпожо Маринова,влезте в храма и се помолете за жителите на града ,че ще останат без болница.То явно друго не можете да направите поне се молете в осветения храм и за работищите в болницата,защото са оставени на произвола на съдбата

  5. Ужас! Да присъстват на освещаването на храма на сатаната. Ма защо само аз все още му казвам истинскто заглавие?

  6. Няма ли работни места, няма хора. Няма ли хора, няма го въпросното “ниво”, за което говори уважаемата г-жа Маринова. Ако ще и замък да построи, хора пак ще има само и единствено на Цветница. Тъжно, наистина. Но искрено желая градът ни да бъде огрян от поне малко светлина вече.

  7. Брей, от година и нещо е кмет, а чак сега е осъзнала, за какво е там. Уникално

  8. Дано вашето осъзнаване г-жо Маринова е повлияно от Божието просветление, а вашето самоотвержено желание за работа бъде подплатено с дела в ползу людете на гр. Ловеч! Амин!

Comments are closed.