troyanbedstvie1606161Около 300 – 400 хил. лева ще са необходими за възстановяване на Община Троян след падналите обилни валежи през последните дни. Сумата не е окончателна, щетите все още се изчисляват, съобщи кметът на Троян Донка Михайлова. В момента от Общината  подготвят предложение  за подпомагане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

По думите на Михайлова обстановката в общината до голяма степен се нормализира. Възстановителните работи в пострадалите от пороите райони в цялата община продължават.

В село Калейца, където бе отнесен релсов мост, а двама души останаха блокирани, е взето решение как да бъде възстановен моста, започнала е работа по неговото възстановяване. Обезопасена е и падналата подпорна стена в детската градина в село Шипково, като е осигурена безопасността на децата. Ще започне изграждането на нова, добави още Донка Михайлова. В Дълбок дол улиците вече са почистени, изнесен е  изронения асфалт.

Най-тежко бе положението в Терзийско заради паднало свлачище. В махалите на Терзийско е била подсигурена техника, с която са отводнени къщи и мази. Тук има и големи блокове с малини, които ще узреят до няколко дни. Участъците до тях ще бъдат засипани, за да се подсигури достъпа на хората до малиновите насаждения.

Републиканският път Троян – Шипково, който бе наводнен  и затлачен с  дървен материал и наноси е  възстановен още същия ден, каза още кметът на Троян.