oictuizam1210131Завършиха двата семинара на ОИЦ – Ловеч „Еврофондовете за развитие на туризма в област Ловеч 2014-2020г.“ в градовете Ловеч и Априлци, в който взеха участие общо над 70 участника: представители на туристическия бизнес, туристически организации и агенции, хотелиери, ресторантьори, НПО, читалища, местни власти, експерти и граждани.

Участниците получиха базисна информация за културния и алтернативен туризъм и участваха активно в срещите и в двата града. Лекторите: доцент Соня Милева от СУ „Св.Климент Охридски”, Даниел Мурек от Чехия и Димостенис Маринидис от Гърция заслужиха аплодисментите на присъстващите за интересните презентации и примери, които представиха. По време на срещите бе споделена информация за проектите на общините Ловеч и Априлци в областта на туризма, финансирани с европейски средства през периода 2007-2013, както и техните планове за бъдещо развитие в тази област. Присъстващите бяха запознати и с възможностите за европейско финансиране в областта на туризма за следващия седемгодишен период, както и примери за проекти, реализирани с европейски средства в България и чужбина в областта на алтернативния и културен туризъм.

oictuizam1210133Участниците в срещите работиха в групи, в които се родиха интересни проектни идеи, които могат да станат реалност, чрез финансиране от европейските фондове. В Ловеч се родиха идеи за нови туристически маршрути: „Ловеч-градът на люляците“, „По долината на река Осъм“, „Римски пътища“, „Карстов геопарк“, „Деветашко плато“, „Фестивал на Покритите мостове“, включващ градовете Ловеч, Ерфурт, Люцерн, Венеция, Флоренция и др. В Априлци участниците поставиха фокуса върху разработване на маршрути за алтернативен туризъм поради спецификата на региона. „Епопея Априлци“, „В сърцето на Балкана“, „Традиции и съвременност“ са само част от маршрутите, които съчетават местните природни, културно-исторически и други забележителности и могат да предложат на туристите едно цялостно опознаване и изживяване в планинския град. Участниците бяха стимулирани да продължат с разработването на проектните си идеи, да ги предоставят за включване в предстоящото разработване на общинските планове за развитие на туризма и да търсят възможности за финансиране, като използват възможностите на Европейските фондове.

oictuizam1210132В своите заключителни думи доцент Соня Милева сподели, че за всяка общност е много важно да определи към кого насочва усилията си: уикенд туризъм за български туристи, пакети за привличане на чуждестранни туристи или развитие на устойчивия, социалния, достъпния туризъм. Тя сподели, че в Ловеч и Априлци имат природни и исторически дадености, имат и дух, който трябва да бъде развиван. Тези градове са недооценени на туристическата карта и всички ние заедно трябва да предприемем стъпки това да бъде променено“.

Даниел Мурек от Чехия напомни, че създаването на туристически продукти за региона трябва да стане с участието на широк кръг от хора и допълни: „Местните легенди са нещо, което трябва да бъде проучено и използвано за туристическия продукт на региона. Всички вие имате много знания и това е най-голямото ви предимство, а общуването с лектори като нас на такива форуми е начин за обогатяване и на двете страни.“

Димостенис Маринидис от Гърция сподели, че в България се чувства като у дома си, защото България и Гърция са много близки. Той изрази надежда, че всичко за което е говорено по време на дискусиите, ще бъде свършено, защото Ловеч и Априлци имат голям туристически потенциал.

В заключение участниците в срещите споделиха мнение, че темата на форума е навременна и актуална, защото се провежда в период на подготовка на различни стратегически документи на национално и регионално ниво, в това число и Програмите за развитие на туризма в двете общини за следващия програмен период. Изразена бе надежда, че добрите практики, споделени по време на събитието ще стимулират всички заинтересовани страни да вземат участие с идеи при разработването на тези програми.