oicsreshti804135Завършиха двата семинара на ОИЦ – Ловеч „Как да бъдем по – успешни през новия програмен период 2014-2020г.“ в градовете Ловеч и Троян, в който взеха участие общо над 70 представители на  местната власт, институции, бизнес, НПО, читалища, детски градини, училища и др.

Гост лекторите Ива Таралежкова, Дуня Вукович и Жан Пиер Бросард представиха информация за научените уроци от периода 2007-2013 година в областта на еврофондовете, добри практики от реализирани партньорски инициативи на национално и международно ниво, проблеми, решения, резултати, както и новите възможности и предизвикателства през програмния период 2014–2020 г. В интересен разговор участниците споделиха и своя опит по темата и да дискутираха различни въпроси, свързани с трудностите в процеса на кандидатстване и ууправление на проекти, възможностите на европеските фондове и др. Специален акцент бе поставен върху темата за партньорството, партньорските проекти и възможностите, които те дават на организациите да реализират своите цели.

oicsreshti804134Жан Пиер Бросард от Бордо, Франция представи своя опит в провеждане на обучения на хора от различни възрасти и социален статус, като акцентира на ползите от ученето и участието в европейски програми. Той представи и добри практики от реализирани проекти в областта на занаятите, културата и изкуствата, като даде конкретни насоки на участниците как да поготвят успешни проекти. По темата за партньорските проекти той обобщи, че наистина е от изключителна важност да се научим да даваме на другите, защото когато даваш, винаги получаваш многократно повече и това с пълна сила важи при партньорството в работата по проекти. Жан Пиер Бросард представи практики от  европейски проекти, финансирани от Европейския социален фонд, като сподели, че обичайният процент на безвъзмездна финансова помощ в рамките на този фонд във Франция е между 50 и 75% , а за България той достига до 100%.

Дуня Вукович, представител на културен център от Загреб, Република Хърватска представи информация за успешно реализирани партньорски проекти с училища, включващи провеждане на обучения за природно и културно наследство, театрални работилници, семинари и обучения за деца в болниците и др. Интересни бяха споделените практики за интеграция на деца без родители, както и деца и възрастни с увреждания. В края на своята презентация Дуня Вукович се обърна към аудиторията с думите „Повярвайте ми, че колкото и една идея да изглежда невъзможна, ако съберете подходящите ресурси и партньори тя може да се реализира и да има успех!“.

Участниците в срещите работиха в групи, в които се родиха интересни проектни идеи, които могат да станат реалност, чрез финансиране от европейските фондове. В Ловеч се родиха идеи за партньорски проекти в областта на образованието, социален проект за подкрепа на възрастните хора в малките населени места, проект в областта на туризма за парк Стратеш. Друга интересна идея бе за провеждане на фестивал на културата, занаятите и околната среда в Деветашката пещера, по време на който да се проведат концерти, изложби, демонстрации. В Троян участниците разработиха четири проектни идеи свързани с образованието и свободното време на деца и младежи, за създаване на младежки клубове по интереси, както и за провеждане на летен международен младежки еколагер. Разработена бе и идея за реновиране на къщата на Милчо Диков, виден троянски лекар и превръщането й в културен и туристически център. Участниците в срещата бяха стимулирани да продължат с разработването на проектните си идеи, да ги предоставят за включване в предстоящото разработване на общинските планове за развитие и да търсят възможности за финансиране, като използват възможностите на Европейските фондове.