oic2013101ОИЦ – Ловеч приключи цикъла от информационни срещи в общините от областта на тема „Еврофондовете за развитие на туризма в област Ловеч 2014-2020 г.“ Служителите на Областния център се срещнаха с над 120 участника – представители на туристическия бизнес, организации и агенции, хотелиери, ресторантьори, НПО, читалища, местни власти, експерти и граждани в общините Угърчин, Ябланица, Троян, Летница, Тетевен и Луковит. Възможности за получаване на европейско финансиране за проекти в областта на туризма през новия програмен период 2014-2020 г. и добри практики от културния и алтернативен туризъм представи ОИЦ – Ловеч в общините.

Гости на събитията бяха представители на партньорските информационни мрежи в областта Национална селска мрежа и МИКЦ-Ловеч. Те представиха възможности за финансиране и добри примери как различни европейски фондове и програми могат да подкрепят туристически дейности и инициативи. Доброволка на ОИЦ – Ловеч, представи на участниците в срещите интересен проект с европейски средства от остров Сардиния, Италия. Примерът онагледява как малки, неразвити населени места, се обединяват в един културен продукт – Музеи на традиционните древни маски и костюми и успяват да съживят икономиката и да включат цялата общност в едно успешно партньорство.

Голям интерес в община Ябланица предизвика новината, че изградената с подкрепата на Оперативна програма “Околна среда” пречиствателна станция на Ябланица е представена като добра практика на най-високо ниво в Брюксел, в рамките на форума Open days 2013 г. На проведената среща в Летница стана ясно, че и тази община е намерила признание за своите проекти в областта на туризма. Кметът на Общината е представил известните у нас Крушунски водопади и намереното в Летница тракийско съкровище – обект на природен и културен туризъм, по време същия форум в Комитета на Регионите. При доста сериозен интерес премина информационната среща в Троян, където и участниците бяха сред най-активните по време на дискусиите.

oic2013102 Община Троян е първата в страната, която има собствен бранд и слоган, получени като дарение от родолюбиви троянци и оценени високо от специалисти, както в областта на рекламата, така и в туристическия бранш. В Угърчин срещата се проведе с близо 30 участника, които дадоха различни предложения за развитие на местния туристически потенциал, в т.ч. облагородяване на местността „Бели камък“, възстановяване на воденици, манастири и съществуващи в миналото екопътеки. В Община Тетевен се проведе своеобразна обмяна на опит и добри практики в областта на туризма. Интересни примери за успешно развитие в областта на туризма представи експерт от общинска администрация Тетевен, реализирани по проектите „Подобряване на туристическата инфраструктура в община Тетевен“ и „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара Планина – развитие на регионален туристически продукт на общините Етрополе, Правец и Тетевен“, финансирани по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Община Луковит също сподели опит и успехи в областта на туризма в рамките на проект „Магията на долината на Панега” – маркетинг на туристическа дестинация Луковит-Ябланица-Червен бряг“, който се реализира отново с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие“. Той цели  създаването на общ туристически продукт, който да промотира региона с уникалните карстови образувания в страната и чужбина., В момента тече и конкурс за лого с цел създаването на визуална идентичност на продукта.

Споделените по време на срещите новини и добри практики в областта на туризма онагледяват как положените от общините и местния бизнес усилия са довели до високи резултати и доказват, че, дори и изпълнен с предизвикателства, пътят към успеха и устойчивото местно развитие, е партньорството между всички заинтересовани. Екипът на ОИЦ – Ловеч насърчи местните общност да реализират повече проекти с европейска подкрепа, в това число и в областта на туризма.