OLYMPUS DIGITAL CAMERAПо покана на Общински консултативен съвет по въпросите на младежта, Областният информационен център се включи в заседание на Съвета и представи европейски възможности за младежи за периода 2014 – 2020 г.

Експерт „Комуникация, информация и логистика“ Росица Кривирадева презентира пред представители на областен управител, общинска администрация, регионален инспекторат по образованието, НПО и други организации работещи с младежи възможности за финансиране на проектни предложения по Оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., както и други европейски и национални програми и инициативи.

Специален акцент беше поставен върху конкретните възможности в областта на образованието за деца и младежи по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, които ще бъдат отворени съгласно публикуваните проекти на индикативни годишни работни програми за 2014 и 2015 г. Сред представените от Областния център възможности най-голям интерес предизвикаха добре познатите вече проекти „Студентски практики“ и „Студентски стипендии“, които се удължават и през 2015-2016 г. и други възможности, като „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“, по които могат да кандидатстват училища, детски градини, общини и НПО още от 15 декември тази година.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ заинтригува присъстващите с възможностите, които предлага по Инициативата „Младежка заетост“ и отворените нови приеми на заявки от работодатели и младежи за стажуване и работа по схеми познати от програмния период 2007-2013, а именно „Старт в кариерата“ и „Подкрепа за заетост“.

Допълнителни възможности за работа с младежи в областта на образованието, обучението, спорта и доброволчески активности представи Росица Кривирадева и в рамките на Европейската програма „Еразъм +“, по която и в момента тече прием на проектни предложения. Желаещите да работят активно в сферата на младежките политики могат да подадат своите проектни предложения по Ключова дейност 2 – Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики, сектор „Младеж“ до 1 октомври 2014 г.

Сред представените възможности бяха още Националната програма за младежта и други европейски и национални ресурси, предлагащи специализирана информация за млади хора, проекти, стажове, конкурси и други възможности.

1 коментар

Comments are closed.