lovechobshtina103121Планът за финансово оздравяване на Община Ловеч влиза като извънредна точка в днешното заседание на Общинския съвет, съобщи председателят Петър Цолов. Осемнадесетото заседание е насрочено за понеделник,  12 септември, от 17,30 часа. Така проекто-дневният ред вече е от две точки.

Първата е искане за допускане на изключения от минималния брой ученици в паралелки на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Александрово, община Ловеч. Втората е ново обсъждане на решение №228/25.08.2016, върнато със заповед № РД-07-122/08.09.2016 на Областен управител – Ловеч.

Като мотиви за връщане областният управител сочи, че в две последователни гласувания Общинският съвет не приема предложението в плана да бъде  записано „При неизпълнение на дейностите  в плана за оздравяване  се спира изплащането на възнаграждението на кмета на общината и на общинските съветници до неговото изпълнение“, като този текст е включен в т. 2 „Очаквани резултати“.

Областният управител счита, че включването на този текст на друго място в плана не съответства на волята на колективния орган  -ОбС – Ловеч, и че липсва воля на ОбС – Ловеч, за приемане на този текст, като той не е приет с необходимото мнозинство, поради което  връща решението за ново обсъждане.

Според председателя Петър Цолов „Връщането на решението за ново обсъждане е неоснователно и произтича от неправилно тълкуване на съдържанието на Протокол №17/25.08.2016 г., откъдето произтича и неправилното тълкуване от Областния управител и на волята на ОбС.“

Освен предложението на един общински съветник този текст да влезе в диспозитива на проекта, на заседанието имаше и второ предложение на кмета на Общината. То е текстът да се допълни не в диспозитива, а в самото съдържание на внесения Оздравителен план. Разликата в двете предложение е систематично, за мястото, къде точно да се включи въпросният текст.

„Внимателният прочит на протокола сочи, че не е прието предложението на общинския съветник за допълване на текста на диспозитива, но от друга страна  се приема текста на Оздравителния план, заедно с допълнението, направено от вносителя  – кметът Корнелия Маринова“, изразява становище Петър Цолов. Според него днес съветниците ще приемат повторно върнатото решение  относно Плана за финансово оздравяване на Община Ловеч.

 

1 коментар

  1. Вместо да обвинявате областния управител,че е изпълнила законовите си функции,добре ще е в бъдеще да работите по-задълбочено при РЕДАКТИРАНЕТО на протоколите и решенията на Общинския съвет,за да не дават възможности за различни тълкувания.
    Не съм много наясно,но съм ЧУВАЛ,че има разлика между мотиви,съдържание и ДИСПОЗИТИВ на едно решение.Ако спирането на заплатите не е включено в диспозитива,излиза,че няма прието решение за такава отговорност/последица от нарушения на плана.А диспозитив”Приема плана за оздравяване.”не означава задължително спиране на заплатите за нарушения на приетия план.
    “Има нещо гнило”, /но не в Дания/,а в юридическото мислене в общинския съвет!

Comments are closed.