mrrvik411131Павлин Иванов

Днес от 11.00 часа се проведе извънредното Общо събрание на ВиК Ловеч, на което беше одобрена смяната на ръководството на фирмата. И на самото заседание, въпреки предварителното обещание, не са оповестени мотивите за смяната, както и не е даден отговор на въпроса ЗАЩО.

С гласовете на по-голямата част от акционерите, промяната вече е факт, като се очаква в скоро време официалното вписване на новият борд в търговският регистър.

Представителят на община Ловеч в събранието Пенко Пенков коментира случилото се. Той е гласувал ЗА промяната по силата на решение на Общински съвет Ловеч. Пенков заяви, че е гласувал точно така, тъй като е упълномощен от кмета на община Ловеч, на база широко дискутираното решение на Общински съвет Ловеч. Не мога да коментирам законността и редовността на съответното решение на Общински съвет, съответно издаденото пълномощно.

Пенков не можа да даде отговор какво правят в залата, в която се провежда събранието, кмета Казанджиев и Председател Тихолов. Сигурно да ме пазят, каза съветника. Кмета на Летница направи интересна асоциация, че са дошли да ме охраняват, каза Пенков. Нямам нужда някой да ме охранява, добави той, нито пък да ме контролира.

Пенко Пенков коментира и изказването на протестиращи пред ВиК, че никой не ги е попитал за тяхното мнение относно смяната на борда и че на практика нямат съветници, които да ги представляват в местния парламент.

Да са мислили, когато са гласували на изборите през 2011 година. Такива съветници са си избрали, беше краткият, но съдържателен коментар на Пенков.

Кмета на община Летница Красимир Джонев, който също гласува ЗА смяната, в изпълнение на решение на Общински съвет Летница, каза, че досега е работил перфектно в лицето на Дидо Събевски. Същото мнение той изрази и за работата си с инж. Чулев.

Някога попитах защо трябва да освободим Чулев, нямаше отговор. Сега питам, защо трябва да освободим Дидо Събевски, отново няма отговор. Мисля, че в Ловеч и в областта, ВиК инженерите не са чак толкова много и трябва да бъдат уважавани по достойнство, тъй като те са капацитети, заяви Джонев.

На въпрос има ли политика както в тази смяна на борда,така и в предишни смени, кметът на Летница е категоричен – абсолютно има!

Данаил Събевски заяви, че Общото събрание на ВиК е преминало както се е и очаквало. Държавата и община Ловеч са подкрепили смяната на борда. Така и не бяха представени никакви мотиви за смяната.

Най-вероятно решението на Общото събрание ще бъде обжалвана, каза Събевски, защото има много нередности, включително и едно нередовно пълномощно. Досегашният директор не може да обжалва, тъй като не е страна. Това може да бъде направено от някой от акционерите в дружеството.

По повод подкрепата на служителите на ВиК за него, като ръководител на фирмата, Събевски каза, че това е нормално. Аз съм с тях заедно от 9 години. Започнал съм от най-ниското стъпало и заедно сме извървяли дълъг път.

След смяната Събевски най-вероятно ще се ориентира към частния сектор и ще се занимава с проектиране, каза той. Затова съм и учил 5 години в УАСГ, специалност ВиК. Имам и проектантски права.

Решението на Общото събрание трябва да бъде вписано в Търговският регистър, след което влиза в сила, обясни Събевски. Той не се ангажира със срок, кога ще се случи това.

С брутално мълчание представителите на Министерството на регионалното развитие отказа да отговарят на въпроси свързани с Общото събрание на акционерите на ВиК Ловеч тази сутрин. С голяма мъка младеж прошепна името си, но категорично се противопостави на възможността да сподели тайните мотиви за смяна на борда на директорите на водното дружество в люляковият град.

Все пак, стана ясно, че фрапантно младият експерт се казва Николай Илиев. Неговата, определено по-сърдита колежка, която се оказа, че носи името Елисавета Димитрова, беше още по-непоколебима, отказвайки всякакъв контакт, като прибягваше във всяко по-далечно крайче на залата.

Та, отговор на въпроса ЗАЩО, така никой не беше склонен да даде.