obs2805134Общинският съвет одобри вчера на сесията си предложението на кмета за определяне границите на районите, вида на предлаганите услуги по чл. 62 от Закона за местните данъци и такси и честотата на сметосъбиране и сметоизвозване за общината през 2015 г. Услугите по чл. 62 от Закона за местните данъци и такси включват осигуряване на съдове за съхраняване на битовите отпадъци – контейнери, кофи и др., събиране, включително разделно, на битовите отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за третирането им, проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за твърди битови отпадъци или други инсталации или съоръжения за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци, включително отчисленията по чл. 60 и 64 от Закона за управление на отпадъците, почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване.

     Услугата „Сметосъбиране и сметоизвоване” се предлага за град Ловеч и за 34-ите населени места. За града кметът предлага да се определят четири района, като по основните улици и квартали – квартал 5, Дикисана, „Младост”, „Червен бряг”, „Здравец”, услугата ще се предлага ежедневно. Три пъти седмично ще се извършва във Вароша, един път в седмицата – в Гозница, Дръстене и Продимчец. За промишлените предприятия, гробищните паркове „Стратеш” и „Скобелево” и дома за стари хора „Върбовка” – до два пъти седмично или според заявената честота на сметоизвозване. За алеята „Башбунар“, парка „Стратеш“ и зоопарка – до два пъти седмично, а за летния сезон – до три пъти седмично. За 34-ите населени места услугата се предлага два пъти месечно съгласно изготвен годишен график на сметоизвозване.

     Услугата „Обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения” се предлага за всички битови отпадъци, събрани и извозени от град Ловеч и от 34-ите населени места в общината, те се депонират на Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин.

     Услугата „Чистота на териториите за обществено ползване” се предлага за град Ловеч, включва дейностите метене, миене и снегопочистване. И тук се определят четири района, като обслужването им се осъществява съгласно изготвен ежеседмичен график. За 34-ите села се предлага само услугата снегопочистване.

     Границите на районите, видът на предлаганите услуги по чл. 62 от Закона за местните данъци и такси и честотата на сметосъбиране и сметоизвозване за общината през 2015 г. ще бъдат определени със заповед на кмета в срок до 31 октомври.

2 коментара

  1. Не разбрахме какви задължения за общността поражда заповедта на кмета за районите по сметосъбирането,след като още няма приета от ОС нито план-сметка за ТБОА,нито е определен размера на таксата,която гражданите ще дължат за 2015 г.
    Заповедта след като влезе в сила след изпълнение и на процедурите по чл.63,ал.2 от ЗМДТ ще породи задължения само за сметосъбиращата фирма за районите на обслужване и периодичността на вдигане на контейнерите.
    Разглеждането на такова предложение за всяка година и от ОС бе породено от едно прието в първата година (2011-2012)по предложение на представител от съветниците в”опозиция” решение с предложението да се запознават първо съветниците,като представители,избрани от общността.Това решение нито задължава кмета да издаде заповед,в която да възпроизведе приетото от ОС предложение за районите(няма задължителен диспозитив в решението по т.2),нито може да промени законовата разпоредба на чл.63,ал.2,последователността на която е – първо заповед за районите,после обявяването й публично до 30 октомври на предходната година.
    Накратко,решението на ОС не отменя задължението на Кмета по закона да публикува заповедта .А публикуването й не е в прерогативите на ОС.

  2. lovechtoday писа: “Границите на районите, видът на предлаганите услуги по чл. 62 от Закона за местните данъци и такси и честотата на сметосъбиране и сметоизвозване за общината през 2015 г. ще бъдат определени със заповед на кмета в срок до 31 октомври.”

    Да ама НЕ!

    Срока, в който кмета следва да издаде заповедта е 30-ти октомври, а не 31-ви октомври, както е пише в информацията.
    И ако това може да се нарече техническа грешка, то е нарушение включването на предложението в дневния ред на заседанието, тъй като, то НЕ разгледано в нито една комисия, за да има основание да се обсъжда на заседанието на съвета проведено на 16.10.2014 г.

    Най-скандалното е, че въпросното решение по своята същност е Общ административен акт, с който се създават права или задължения на неопределен брой лица, тъй като границите на районите, видът на предлаганите услуги по чл. 62 от Закона за местните данъци и такси и честотата на сметосъбиране и сметоизвозване за общината през 2015 г. засягат неопределен брой лица ползващи услугите по чл.62 от ЗМДТ.

    Едно от основните изискванията за издаването на общ административен акт е Уведомяване за предстоящо издаване на общ административен акт. Съгласно АПК уведомяването включва и основните съображения за издаването на акта, както и формите на участие на заинтересованите лица в производството.

    Какво предполага определянето на границите на районите, видът на предлаганите услуги, които общината ще предлага за 2015 г.?
    Най-малкото предварително информиране на заинтересованите лица, като по този начин им се дава реална възможност да се запознаят с предложението и да направят своите предложения по проекта за решение.
    Но въпреки законовото задължение за предварително уведомление на заинтересованите лица, общинските съветници са приели решение в нарушение на закона задкулисно и без задължителната публичност и прозрачност за случая.

Comments are closed.