obs100613BИзменение на Правилника за организацията и дейността на общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 г. прие общинският съвет. Това стана на вчерашното заседание по предложение на председателя Тихол Тихолов, прецизирано в постоянната комисия по правно-нормативни въпроси.

Основните промени регламентират статута на зам.-председателите на общинския съвет и основно правомощията им в случай на отсъствие или прекратяване правомощията на председателя. С направените изменения се дава възможност на зам.-председател да председателства заседанието на общинския съвет, когато се обсъжда дейността на председателя или има условия за конфликт на интереси. И още – при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя или при негово отсъствие, когато не е упълномощен заместник, функциите се изпълняват от упълномощен с решение на общинския съвет зам.-председател, прието с гласовете на повече от половината от общия брой общински съветници.

Определен бе и разширеният състав на председателския съвет, в който влизат освен заместник-председателите на общинския съвет и председателите на постоянните комисии вече и по един представител от всяка политическа партия, непредставена в председателския съвет.

Дадена бе възможност освен на кмета и на председателя на общинския съвет при особено важни случаи да може да внася мотивирано писмено предложение относно промяна в дневния ред, но не по-късно от 24 часа преди заседанието.

Ново изменение гласи още, че не се допускат в дневния ред на заседанието на общинския съвет въпроси, не получили положително становище поне в една от постоянните комисии. Облечена бе в нормативна санкция и досега съществуващата практика председателстващият заседанието да изисква направено от общински съветник устно предложение да бъде подадено и в писмен вид. Въведен бе нормативен ред за четене на политически декларации. Правото да внасят декларации или проекти за декларации, или обръщения имат групите (съюзите) на общинските съветници, председателите на постоянните комисии на общинския съвет и общинските съветници, като декларациите и обръщенията в оригинал с имената и подписите се предават на протоколчика и стават неразделна част от протокола.

По време на дебатите д-р Георги Митев обяви, че председателският съвет няма нужда от разширяване на състава и поиска това да отпадне, но предложението му бе отхвърлено. Ирина Митева предложи да се отложи взимането на решение за промени в Правилника след разглеждането му в пълен вид от постоянните комисии с участието на общинската администрация до 30 октомври. И това предложение бе отхвърлено.

Измененията в Правилника за организацията и дейността на общинския съвет бяха приети като цяло с гласовете на 24 от общо участвали във вота 27 съветници, трима се въздържаха.