dimov2703131Общинският съвет даде на заседанието си вчера съгласие за отпускане на временен безлихвен заем в размер до 57 340 лв с ДДС за изпълнение на строително-монтажни работи на обект на ОУ „Проф. Д. Димов“. Средствата ще бъдат възстановени от училището като ползвател на резултатите от проекта от реализираните икономии от енергопотреблението, реши още общинският съвет.

Става дума за изпълнението на спечеления по оперативна програма „Регионално развитие“ 2013-2015 г. от община Ловеч проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската и образователната инфраструктура в община Ловеч“, по който строителни работи се извършват и в ОУ „Проф. Д. Димов“. По време на оценката на проекта отпадат строително-монтажни работи, които не са определени като мерки за енергийна ефективност и са недопустими за финансиране по схемата. След стартирането на строителството в училището обаче е констатирано, че част от тези неодобрени СМР не може да не бъдат изпълнени, тъй като така няма да се постигнат индикаторите за енергийна ефективност, заложени в проекта, и той ще стане уязвим по отношение на финансови корекции от страна на управляващия орган. Съгласно енергийното обследване на сградата изпълнението на тези СМР е задължително.

В резултат на това директорът на учебното заведение Любомир Христов депозира в община Ловеч докладна записка с декларирано желание за отпускане на безлихвения заем. Той ще бъде погасяван пет години със средства от икономията от енергопотреблението – от 2015 г. до 2019 г. Годишната погасителна вноска е 11 468 лв. Ще бъдат монтирани окачени тавани с минераловатни пана – 1200 кв. м., и ще бъде поставена вътрешна топлоизолация от минерална вата на третия етаж в училището.

Предложението за заема в общинския съвет внесе председателят на съвета за управление на Общинския фонд за приватизация, инвестиции и следприватизационен контрол Ирина Митева, до която по-рано предложение за това отправя кметът Минчо Казанджиев.

Решението за даване на съгласие за заема общинският съвет взе с 24 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“ от общо 26 общински съветници, участвали във вота.