troyan1302141Маргарита Генкова

От планираните за 2014г. 5 847 000 лв., към 30 юни са събрани 4 209 000лв. – 72% от планираните приходи. Това е с 20% повече от изпълнението за същия период на миналата година.

По отношение на данъчните приходи в сравнение с 2013г., преизпълнението е с 15%, или 76% от планираното, на общинските такси има преизпълнение 15%, или 69% от планираното; всичко неданъчни приходи – 123% в сравнение със същия период на миналата година.

От разходите в общинския бюджет за полугодието, към 30 юни, има икономисани 268 875 лв. Основната икономия е от проведени процедури и сключени договори по ЗОП. По-голяма част от проведените процедури бяха по критерия най-ниска цена, което позволи значителна икономия на средства от общинския бюджет. Това ще даде възможност на следващото заседание на ОбС да бъде предложена актуализация на бюджета в посока преразпределение на средствата.

В момента се работи по списъка за актуализация. Според кмета Михайлова, част от тези средства трябва да бъдат насочени за подготовка на проектни предложения, които ще могат да бъдат подадени за финансиране по европейски програми, след стартиране финансирането на новия програмен период. Обмисля се реализирането на проекти, свързани със: спортна зала и изграждане на трета клетка на Депото за твърди битови отпадъци; актуализиране на проекта за моста зад “Лукойл“ , което ще даде възможност в началото на следващата година проектът да бъде готов и да се търси финансиране. Заедно с това ще бъде проектирана улица в новата индустриална зона, в местността „Сврачи дол“, за която вече има ПУП, както и проект за основен ремонт на сградата на Музея, който се нуждае от цялостна реконструкция. Обмисля се възможността за подмяна на седалките и подовото покритие в салона на НЧ „Наука-1870“, които са в много лошо състояние. Тъй като стойността ще бъде доста висока, Общината ще се опита да осигури частично финансиране и заедно с читалищното настоятелство, да бъде организирана кампания за допълнително набиране на средства.