На 3-ти март българският народ отбелязва своя национален празник, като тази година се навършват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който се слага край на петвековното турско робство, а България възкръсва отново на картата на Европа.

Празничният ден в Община Тетевен започна в двора на църквата “Св. Всях Светих”, където бе отслужена панихида, след която учениците от НУ „Хаджи Генчо“, СУ „Георги Бенковски“ и НПГГСД „Сава Младенов“ изнесоха кратка програма. Пред паметника на загиналите руски войни за свободата на Тетевен бяха поднесени венци и цветя,  в знак на признателност към героизма и саможертвата на сражавалите се воини, от: кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, ОбС – Тетевен, училища и институции, политически партии, граждани и др.

Програмата продължи на пл. „Сава Младенов“. Кметът д-р Бояджиева произнесе слово по случай празника, след което бе издигнато знамето на Р. България.

„Трети март – свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 140 г., след 5-вековно османско робство, България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един малък, но корав народ. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война. Тази война за нас – българите, е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство. Тя е едно ново начало за нашия народ!“, каза градоначалникът в своята реч към присъстващите и завърши с думите: „Нека бъдем достойни за славата, която ни завещаха нашите предци! Да бъдем смели! Да бъдем истински българи! Честит Национален празник! Да живее България!“

Събитието завърши с концерт на Христо Косашки, който включваше народни песни и танци. Певецът приповдигна настроението на площада, а присъстващите и танцьорите от ансамбъла се хванаха на общо хоро.

На празника присъстваха зам.-кметовете на Община Тетевен – Свилен Русинов, Борис Врабески и Тони Стоев, общински съветници, ученици, учители, граждани и гости на града.

Програмата по случай националния празник започна още на 1-ви март, когато в салона на ОбС – Тетевен се проведе историческа лекция на проф. Пламен Митев, в която бяха застъпи основни моменти от Руско-турската освободителна война. Професорът подчерта важната роля на тези храбри българи, които чрез своите действия значително са допринесли за победата над Османската империя и свободата на българския народ