levski2206121Община Ловеч, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, обявяват литературен конкурс за ученическо есе на тема „Ти ни трябваш, Апостоле“. Проявата е посветена на 141-годишнината от гибелта на Апостола на българската свобода.

Конкурсът се провежда за втори пореден път, а първото му издание се състоя през изминалата 2013 г. като част от културните изяви, посветени на кръглата годишнина от смъртта на Левски.

Конкурсът си поставя за цел да стимулира творческото мислене, да предостави възможност на младите хора да изразят своето отношение към националния ни герой Васил Левски и да се възпитават в дух на родолюбие, патриотизъм и гражданско отношение.

И през тази година за участие ще се допускат ученици в две възрастови групи – от 10 до 14 години и от 15 до 19 години. Есетата ще бъдат оценявани от комисия по следните критерии: оригиналност и творчески подход към темата, езикова и стилистична култура, графическо оформяне на текста и спазен обем.

Статутът на конкурса е изпратен по електронната поща до училищата в община Ловеч, а материалите ще се приемат в Регионалната библиотека, отдел „Краезнание”, или на e-mail: librlv@mail.bg. Крайният срок за приемане на творбите е петък, 7 февруари. Награждаването на победителите ще се проведе на 18 февруари в Изложбена зала „Вароша“.