kmetmilko512131Община Ловеч поиска от държавата да й бъде предоставена в собственост бившата казарма в центъра на града. Искането е отправено до министрите на регионалното развитие и на отбраната чрез областния управител. Това съобщиха в понеделник на съвместна пресконференция кметът Минчо Казанджиев и областния управител Милко Недялков, който оповести, че дава положително становище за това.

     Имотите са четири на брой и представляват бившето поделение № 42820, закрито през 2008 г. Единият от имотите е публична държавна собственост, в него се помещава част от топографския отдел на армията, и не подлежи на разпореждане, обясни областният управител. Останалите три са частна държавна собственост. Те са съответно с площ 23 дка с 25 сгради и 12 съоръжения, 25 дка с 15 сгради и 12 съоръжения и 15,5 дка с 6 сгради и 11 съоръжения.

Сградите и съоръженията са в лошо състояние, на места с пропаднали покриви, разбита дограма, негодни са за обитаване. Оградата на имота откъм ул. „Княз Имеретински“ и бул. „България“ е силно обрушена, с нарушена конструкция и представлява реална опасност за живота и сигурността на пешеходците, преминаващи оттам.

     Общината, подчерта кметът Казанджиев, проявява интерес да придобие в собственост имота, тъй като чрез него биха се решили сериозни проблеми, свързани със задоволяване на екологични, културни, образователни и спортно-развлекателни нужди на населението на града и общината. Кметът посочи, че само за тази година това е второто искане на общината. Недялков разказа, че през март 2010 г. е имало друго, тогава областният управител е дал отрицателно становище, през април същата година министерствата на регионалното развитие и на отбраната предлагат имотът да бъде поет от областната администрация, но нищо не е направено.

     Предстои изготвяне на аргументирано становище на областния управител и среща с военния министър заедно с кмета. Действащата законова и нормативна уредба предвижда след разглеждане на становището министрите на регионалното развитие и на отбраната да внесат в Министерския съвет предложение за приемане на решение за предоставяне на имотите в собственост на община Ловеч.

     В началото на следващия програмен период сме и теренът може да бъде изпълнен с интересно за гражданите съдържание, коментира още областният управител. Кметът уточни, че бившата казарма попада в зоната на публични функции с висока обществена значимост на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Той припомни, че по време на обсъжданията на интегрирания план и зоните за въздействие гражданите на Ловеч са изразили недоволство от състоянието и начина на управление на територията, върху която е разположен бившият военен имот, и са поискали общината да предприеме мерки да го вземе в своя собственост и да използва терена за нуждите на населението. Зоните за въздействие са определени от общинския съвет, одобрени от управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., самият интегриран план също вече е одобрен. Изработването му определя приоритетите за развитие на града и това какво ще бъде направено в периода 2014-2020 г., в частност и в бившата казарма. Общината ще финансира предварителните си намерения за нея чрез оперативните програми, финансирани от структурните и кохезионния фонд на Европейския съюз. В рамките на интегрирания план ще се заложи проект за обновяване на тази градска територия, в момента в неудовлетворително състояние и с нереализиран потенциал, като се осъществят разнородни инвестиции, съфинансирани от различни източници.

     Сред намеренията на общината е да се създадат зелени и паркови пространства и чрез преустройство на съществуващите сгради да се даде възможност да развиват дейност формации, работещи с децата и младежите на Ловеч. Така ще бъдат разрешени сериозни проблеми, породени от липсата на увеселителен парк със съоръжения за развлекателни игри и забавления, състезания със силови елементи, сценични площадки и пр. В града няма многофункционална сграда с културно-просветно и образователно предназначение, репетиционни зали и помещения, която да поеме извънкласните форми за занимания на подрастващите.

     Със собствени средства общината предвижда да организира в имота музейна сбирка, отразяваща историята на Военния гарнизон още от 1878 г. насам.

     На пресконференцията вчера кметът съобщи още, че общината е поискала и други имоти, които държавата не управлява. Преписката за терена около Деветашката пещера вече е в Министерството на регионалното развитие, което ще я внесе в Министерския съвет. Казанджиев изрази очакването си до 3-4 месеца имотът да бъде предоставен на общината.

     Друг терен, който общината ще иска, е част от имот, публична държавна собственост, в района на МБАЛ – Ловеч. Там намеренията са бъдат преместени Домът за стари хора „Върбовка“ и Домът за възрастни с увреждания в с. Сливек. Спазвайки националната политика за деинституционализация и съгласно интегрирания план, общината планира да изгради там нови функционални сгради, в които да настани възрастните хора.

15 коментара

  1. Виждам . че появата ми ви прави по-активни колкото и да не искате да си го признаете, благодаря!

  2. veselka, ще те вземат в общината да пазиш имиджа на кмета.

  3. kesten, ще те вземат в казармата да пазиш сянка на бежанците.

  4. kesten, говори се, че бежанските лагери ги гласят за м. Липака. Това са бившите сгради на военните, които от години стоят празни! Баш в центъра на града, едва ли , ще посмеят да настанят бежанци.

  5. “редстои изготвяне на аргументирано становище на областния управител и среща с военния министър заедно с кмета. Действащата законова и нормативна уредба предвижда след разглеждане на становището министрите на регионалното развитие и на отбраната да внесат в Министерския съвет предложение за приемане на решение за предоставяне на имотите в собственост на община Ловеч.”

    ЛЪЖАТ НАЙ-БЕЗЦЕРЕМОННО. ИМОТИТЕ ИМ ТРЯБВАТ ЗА БЕЖАНСКИ ”ОБщЕЖИТИЯ”

  6. Днес на интернет сайта на общината е публикуван проект за изменение и допълнение на Наредба за местните данъци в Община Ловеч. С това предложение кмета предлага увеличаване размера на данъка върху недвижимите имоти на гражданите .
    Скандално е във време на тежка икономическа криза, без каквото и да е законово основание /няма промяна в закон/ да се прави предложение за увеличаване на данък, който гражданите плащат.
    Това, че кмета е направил такова скандално предложение не означава нищо докато общинските съветници не го узаконят със свое решение.
    Клетвата, което съветниците са положили е, че ще работят в интерес на гражданите и с гласуването си по това предложение ще стане ясно дали работят за интереса на гражданите или са подчинен орган на кмета узаконяващ скандалните му предложения.

  7. Днес на интернет сайта на общината е публикуван проект за изменение и допълнение на Наредба за местните данъци в Община Ловеч. С това предложение кмета предлага увеличаване размера на данъка върху недвижимите имоти на гражданите .
    Скандално е във време на тежка икономическа криза, без каквото и да е законово основание /няма промяна в закон/ да се прави предложение за увеличаване на данък, който гражданите плащат.
    Това, че кмета е направил такова скандално предложение не означава нищо докато общинските съветници не го узаконят със свое решение.
    Клетвата, което съветниците са положили е, че ще работят в интерес на гражданите и с гласуването си по това предложение ще стане ясно дали работят за интереса на гражданите или са подчинен орган на кмета узаконяващ скандалните му предложения.

  8. Тия червени буклуци искат все повече да лапат

  9. Тия червени буклуци искат все повече да лапат

  10. “Със собствени средства общината предвижда да организира в имота музейна сбирка, отразяваща историята на Военния гарнизон още от 1878 г. насам.”

    В тези полуразрушени катакомби наречени казарми общината предвиждала да организира музейна сбирка.. С какви пари, след като в понеделник на обсъждане проекта на бюджет 2014 няма една стотинка предвидена за това.

    Няма и нито лев предвиден през 2014 година за благоустройство на “цирея” в центъра на Ловеч наречен к-с Космос/ кмета години наред лъже, че ще реши проблема/, който вече две петилетки сериозно се руши и кмета Казанджиев цинично отговаря, че не е общинско задължение. Ами на кой е задължение благоустрояването за което собствениците на имоти плащат данък върху недвижимите имоти. Да не би случайно този данък да се плаща на някой извън земен, който трябва да благоустрои района..

  11. Ще направят в казармата двуметрова триизмерна сцена, минимум!

    1. Модерна работа!

    2. shte q napravi ot daski i vareli kato drugata 😀 i parviqt dajdec shte q otnese 😀

  12. predi vreme beshe obqvena na targ i cenata beshe okolo 10miliona da gi izvadi i da si q kupiq toq shibanqk!

  13. haha i ot kade na kade shte q iskat?!za da moje mincho da prodade i da si vzeme parite?!?!eiii teq komunisti mrasni nqmat spirachka!!!!!

Comments are closed.