Община Ловеч има готовност за зимно поддържане на уличната мрежа и обществените площи. Това стана ясно на пресконференция на 2 ноември при заместник-кмета на Община Ловеч Даниел Колев с участието на Валентин Пенчев, изпълнителен директор на общинската фирма „ЕКО“ ЕАД.

Валентин Пенчев съобщи, че на 26.10.2018 г. представители на Община Ловеч са извършили оглед в „ЕКО“ ЕАД на снегопочистващите машини (8 броя) и подготовката им за зимния период.

Снегопочистващата техника е в изрядност.

Става дума за три машини МАН, един Мерцедес Унимог У20, две машини Бухер „Сити Кет“, един трактор ТК – 82, една машина БСИ БУ 2004.

Подсигурени са и всички материали, необходими за извършване на дейностите по „зимно поддържане”.

Обезопасяването на пътищата срещу хлъзгане се извършва при заснежено или заледено платно за движение с химични вещества за стопяване на леда и снега – магнезиева луга (воден разтвор на MgCI2). Възложителят не определя количествата на противообледенителните препарати, а само вида. Разходните норми се определят според техническата спецификация на производителя на магнезиевата луга. Зимното почистване на града се извършва само от Еко“ ЕАД.

Готовността за зимата е била обсъждана и на 1 ноември по време на проведеното заседание на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, съобщи Даниел Колев. Изслушан е доклад на готовността на институциите и на дружествата, с които общината е сключила договори за зимно поддържане на общинската пътна мрежа, за работа през зимен сезон 2018/2019г. Обсъдена е подготовката на общинската администрация за съвместни действия с МЕПР Ловеч; Звено за експлоатация и поддръжка на район Ловеч към „ЧЕЗ – Разпределение България” АД; „ВиК” АД гр. Ловеч; „Овергаз мрежи” АД СЦ 15,16; „БТК” АД гр. Ловеч; Районна пътна служба Ловеч; РУ ПБЗН Ловеч; РУ Ловеч към ОДМВР Ловеч; Сектор „Пътна полиция” към ОДМВР Ловеч; „ЕКО” ЕАД Ловеч; „Инфрастрой” ЕООД Плевен; ЦСМП Ловеч при усложнена зимна обстановка и за предприемане на съответните мерки по преодоляване на възникнали усложнения през предстоящия зимен период.