turgamb1408131В Деня на освобождението гледаме „Турски гамбит”, безплатната  прожекция е на сцената във Вароша в 21 ч. Преди това поднасяме венци и цветя пред паметниците на загиналите

 За Деня на освобождението на Ловеч от турско робство 22 август община Ловеч прави подарък на своите съграждани. В 21 ч. на 8-метров екран на сцената в квартал Вароша е прожекцията на руския филм „Турски гамбит”, входът е свободен, подсигурени са 250 седящи места.

Преди това през деня са организирани редица още прояви, посветени на 136-годишнината от освобождението на Ловеч и създаването на местното управление. В 10 ч.пред сградата на общината ще бъде открита фотоизложба, посветена на първия кмет на Ловеч Иван Драсов по повод 165 години от рождението му, дело е на Регионалния исторически музей. В 17.30 ч. в катедралния храм „Света Троица” ще бъде отслужена панихида за загиналите, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника в двора на храма и пред паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица. В 19 ч. венци и цветя ще бъдат поднесени на Алеята на българо-руската дружба, пред Белия и Черния паметник. От там ще тръгне след това шествие до паметника на войводата Тодор Кирков във Вароша, където също ще бъдат поднесени венци и цветя от признателните поколения.

На 22 август 1877 г. Ловеч е окончателно (за втори път) освободен от поробителите. Герой на деня от победата на руснаците при Ловеч е ген. Скобелев. Година по-късно той пише в телеграма до градския съвет на Ловеч: „Дано пролятата на 22 август кръв послужи като залог за сигурното развитие на независимостта и силата на толкова скъпата за руското сърце България”.

Преди 136 години на 31 август в Ловеч е създадено местно управление. Градът е един от първите в страната, пристъпил към уреждане на градската власт и изграждане на български учреждения. Основите на местната власт в сътрудничество с Временното руско управление полага Иван Драсов. Той е национал-революционер, общественик, депутат в първото Велико Народно събрание.

 

За филма „Турски гамбит”

 

„Турски гамбит” е разказ за приключенията на младия детектив Фандорин. Годината е 1877-а, Руско-турската война е в разгара си. След като е избягал от плен, Фандорин бърза да стигне лагера на руските войски, за да предаде важна информация за подготвяно нападение на противника.
По пътя той се запознава с Варвара Суворова, която иска да се срещне със своя годеник. По информация на Ераст Петрович в главния щаб на руските войски е Анвар – турски шпионин, който ръководи секретна операция. Титулярният съветник Фандорин започва да подозира всички….

В „Турски гамбит” участват едни от най-търсените актьори в руското кино и телевизия. Истинска майсторска класа показват Александър Ликов, Виктор Вержбицкий, Дмитрий Певцов. В скромен епизод играе и Анатолий Кузнецов, който не се е снимал в киното от 1995 г. Режисьор е Джаник Файзиев, сценарист Борис Акунин, филмът е създаден през 2005 г.