biblioteka211163От 31.10.2016г. до 01.11.2016г. педагогическите специалисти от Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование – Ловеч взеха участие в обучение на РААБЕ – България. Обучителят Стоян Павлов много умело успя да представи различни видове арттерапия като алтернатива в обучението на деца и ученици със специални потребности. Педагозите се запознаха с етапите на музикотерапията при деца с езиково говорни нарушения и ефекта  й върху емоционалното състояние. Не на последно място се оказаха и други елементи на терапията  с музика като буфосинхронното четене, рецитиране, сричково пеене, пеене на плейбек, логоритмика.

Друг метод, който повлиява социалните и поведенческите състояния при деца с нарушения е терапията с танци. В  основата му е заложена идеята, че дух и тяло, движение и емоция са свързани. Ролята на танца е да възвърне равновесието в организма.

Преставените научни и практически аспекти на арттерапията, пречупени през фокуса на педагогическото взаимодействие при деца и ученици със специални потребности, обогати опита на ресурните учители, логопеди, психолози и потвърди своята значимост. Съчетанието на музика, пеене и танци, съпроводени с достатъчно познания за арттерапията допринесоха за доброто настроение на аудиторията.

biblioteka211165Обучението е организирано от   Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование – Ловеч и сдружение „Мисия – иноваци- гражданство“ започва изпълнението и е част от изпълнението на проект „Социални ателиета, финансиран от Проектния фонд на Община Ловеч за инициативи на граждански сдружения и неправителствени организации. Целта на проекта е да повиши качествето на терапиите за деца със специални потребности в областта на музиката, танците и средствата на природата.