Областният управител инж. Светослав Славчев върна за ново обсъждане решение № 414 от 24 юни т. г. на общинския съвет в Ловеч. По две от точките решението е издадено в противоречие с материалния закон, процесуалните правила и целта на закона.

С въпросното решение общинският съвет дава мандат на кмета на Ловеч Корнелия Маринова да участва и гласува на извънредното присъствено заседание на общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК АД – Ловеч, насрочено за 16 юли т. г., а при липса на кворум – за 30 юли т. г. При обективна невъзможност на кмета на общината да участва общинският съвет е определил за представител зам.-кмета Цветан Георгиев.

Според областния управител решението на общинския съвет е незаконосъобразно и прието в противоречие на Административно-процесуалния кодекс в частта по две точки. С тях се възлага на представителя на община Ловеч да гласува въздържал се при съгласуване на два проекта на договори – за доставка на питейна вода на „ВиК Стенето“ ЕООД – Троян, от водоснабдителна група „Черни Осъм“, „Топля“ и „Априлци“ (т. 3) и за покупка на питейна вода от ВиК ООД – Габрово, от водоснабдителна система „Стоките“ чрез магистрален водопровод „Видима – ПСПВ Стоките“ (т. 4). Според правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация при провеждане на гласуване на решенията на общото събрание на ВиК асоциацията, ако някой от представителите на общините, имащи право на глас, го упражни с „против“ или „въздържал се“, следва да представи писмено становище за това решение, с каквото представителят на община Ловеч няма да разполага. С промяната в правилника е въведено и изискването за получаване на обосновани решения на общинските съвети по въпросите от дневния ред на заседанията на общото събрание на асоциациите. Неизпълнението на това изискване представлява основание за отмяна на решението на общинския съвет в Ловеч в частта му по т. 3 и т. 4.

По останалите точки общинският съвет е възложил на своя представител да гласува „за“ и становище и мотиви в случая не са необходими.