oblast2205121Служителите на Областна администрация Ловеч ще се включат на 20 април в кампанията „Да изчистим България”. Екипът на областния управител Ваня Събчева ще бъде в ж. к. „Младост”, където ще се погрижи за детските площадки пред бл. 301, около помпената станция в местността „Бабаковец”, както и на околовръстния път.

Ще бъдат боядисани дървените пейки пред блоковете 301, 315 и 318, както и градинката между ул. „Амбарица” и ул. „Одрин”.

През миналата година кампанията в област приключи според подадените данни от общините с общо 5700 участника, включили се организирано, със 122 фирми и ведомства, организирали почистване, с 38 училища и 24 неправителствени организации. Били са маркирани тогава 83 места, почистени са 18 нерегламентирани сметища. Над 600 тона отпадъци са извозени, като 520 от тях още в същия ден.

Областният управител Ваня Събчева и ИАРА – Ловеч продължават инициативата „Да ловим риба на чисто”, станала вече традиция. На 20 април доброволци от Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч, служителите на Областната дирекция на Агенцията по рибарство и аквакултури и областният управител ще почистят отново бреговете на язовир Сопот и ще зарибят с 2000 бройки пъстърва „Балканка” река Топля, осигурени от ловешкия бизнесмен Станислав Найденов, като по този начин ще се включат и в кампанията „Да изчистим България”.

През 2010 г. инициативата се роди като местна екоакция, заради наблюдаваното негативно отношение на летуващите към местата за отдих около бреговете на водоемите в област Ловеч.

През ваканционните месеци масово се замърсяват реките и язовирите в страната и през есента картината е много неприятна – навсякъде има разхвърляни тонове боклуци и отпадъци от опаковки на консерви, цигари, бутилки, найлонови торбички и какво ли не още, които с дъждовните води попадат във водоемите и предизвикват не само грозна картина, но и сериозно замърсяване, бе мотивът на инициаторите тогава.

На 20 април за пети пореден път Областен управител на област Ловеч ще бъде с доброволците, за да почисти замърсеното от други в красивото кътче на областта.