lovmech512121Номинациите за ежегодната персонална награда на община Ловеч „Ловешки меч” се правят до 1 април т. г., напомни днес на пресконференция кметът Минчо Казанджиев. Наградата се присъжда за стойностни постижения в областта на културата и ще бъде връчена на тържествена церемония по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година награждаването ще стане на 23 май, лично кметът ще връчи наградата.

Допреди промяната на статута на наградата от общинския съвет през миналата година „Ловешки меч“ получаваха на 12 декември, Деня на Свети Спиридон, покровител на занаятите, творци от четири области. Според новия статут наградата – статуетка „Ловешки меч” и грамота за принос в културния живот на община Ловеч (без паричен еквивалент), ще получи само един творец от областите литература, театрално изкуство, музика, танцово изкуство, изобразителни изкуства и журналистика

С „Ловешки меч“ се удостоява творец за конкретно произведение или художествен факт за периода от 1 април на предходната година до 1 април на годината на връчване. Наградата не се присъжда посмъртно и при липса на художествен факт. Предложенията може да правят културни институти, творчески съюзи и сдружения, дружества и формации, медии, неправителствени организации, издателски къщи, клубове, фондации, инициативни комитети на граждани и физически лица. Всяка организация има право да номинира само по един творец за всяка от шестте области.

Наградата „Ловешки меч“ са дава за стимулиране изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата в община Ловеч. С присъждането й се отдава заслужено внимание, обществена гласност и признание на този, който има най-голям принос в културния живот на общината.     

Отделно по статута комисията може да направи предложения до кмета на общината за удостояване на заслужили млади творци или дебютанти с почетни отличия съгласно Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Ловеч. Пак според тази наредба комисията може да внесе предложение до общинския съвет за  удостояване на деец на културата за цялостен принос в културния живот на Ловеч с почетно отличие.

Статутът на наградата „Ловешки меч“ и формулярът за кандидатстване може да бъдат изтеглени от интернет страницата на общината www.lovech.bg.