nasilie1804131Учениците в Ловеч от първи до шести клас проявяват средна степен на агресия. Този извод прави в доклад Превантивно-информационният център към община Ловеч след проведено проучване сред учениците в тези класове от всички основни училища в общината. Децата са отговаряли на 20 въпроса с „да“ или „не“. Критерий за оценка е броят на положителните отговори – при 15-20 отговора „да“ степента на агресията се определя като висока, при 7-14 положителни отговора – средна, и при 1-6 положителни отговора – ниска.

Сравнена по възраст, степента на агресията е с приблизително еднакви стойности с малък превес на шестокласниците. При сравняване по пол резултатите показват, че момчетата са по-агресивни от момичетата. Стилът на агресията също е различен – при момчетата се проявява като вербална или физическа, при момичетата са по-чести прикритите и неагресивни форми на поведенчески промени – индиректна агресия, клевети, сплетничество.

Агресията сред учениците има връзка с редица наболели социални проблеми, отнасящи се до наркоманиите, тютюнопушенето, алкохолизма, сектите, професионалното ориентиране, е извод от доклада на Превантивно-информационния център.

В анализа на проучването на Центъра се посочва, че икономическата криза се е трансформирала в криза на взаимоотношенията. Изострени са конфликтите и скандалите в най-близкото обкръжение на детето и това го превръща в невинна жертва на обстоятелствата. Загрижени за всичко друго, на родителите им остава все по-малко време да се занимават пълноценно със своите деца, да ги обсипят с нужното внимание и любов. И така, не намирайки опора в нещо положително, социално значимо и цялостно, децата се обръщат към неподходящи образци на поведение. Възприемат неправилни модели на подражание и оттук първите стъпки към отклоняване от правилния път. Стига се до неизбежен сблъсък с обществено приетите норми на поведение. От друга страна, масовото излъчване на насилие по телевизията (филми, предавания, риалити шоу), компютърните игри, изпълнени с насилие, заливат децата ни. Агресивното поведение е постоянен спътник и на училищния живот. Все по-често сме свидетели на жестоки и безпричинни сбивания, на грубо отношение към преподаватели, родители и други възрастни.

На фона на непрекъснато нарастващата детска престъпност у нас и намаляването на възрастовата граница на извършителите, става ясно колко тревожен и значим е разглежданият проблем, заключава в доклада си Превантивно-информационният център. Все повече нараства необходимостта от това всички държавни и обществени организации да работят заедно, когато се касае за съдбата на децата и за осигуряване на най-добрата защита на техните нрави и интереси. За усъвършестване на образователния процес в училище в тази посока и оттук за позитивно личностно развитие на учениците Центърът изготви насоки и препоръки за превенция на агресията сред децата от първи до шести клас, които ще предостави на учебните заведения.

 

1 коментар

  1. както се чустват родиелите,те децата го усештат,за какво говорим,а и учителите нехаят,що да си даваме зор,ДЪРЖАВА НЯМА.

Comments are closed.