marnan1009131Корнелия Маринова: Противопоставянето на българи срещу българи е престъпление на БСП

АМ „Хемус” не е приоритет на правителството на Орешарски, а това е катастрофа за икономическото развитие на Северна България. Около това се обединиха днес на пресконференция народните представители от ПП ГЕРБ Корнелия Маринова и Николай Нанков. Пред медии те направиха анализ на политическата ситуация в страната в началото на новия политически сезон. 

„Както завършихме, така и започнахме новия политически сезон под неспирните протести на гражданите. Подмяната на вота на българските граждани и политиката, която провежда – ако това е политика въобще, кабинетът на Орешарски, по един категоричен начин се явява горивото на тези протести”, подчерта Нанков.

„Наскоро отбелязахме Деня на Съединението, за всичките тези години БСП си позволи да създаде такова разединение в момента в обществото, каквото не е било. Така ли ще работи нацията, ние не искаме това, ние искаме тези настроения да се успокоят. Единството на нацията е много важно и когато противопоставяме хора на хора, българи на българи, както това се случи на 16 август при гласуването на бюджета, това е престъпление на БСП”, подчерта и Корнелия Маринова.

Нанков и Маринова говориха за назначенията по етажите на властта. „Те не бях само първия ден, макар всеки да коментира казуса Пеевски, дава го като основа и повод за започването на протеста през лятото. С Корнелия Маринова си направихме справка – около 40 са подобните назначения в национален план,  които не могат да бъдат квалифицирани нито като калинки, нито като друг екземпляр от фауната. Това са назначения по конюнктурно партиен начин чрез апаратни механизми, различни от общоприетите методи – те не са нито експертни, нито по друг начин превъзхождат своите предшественици, без никакъв експертен опит”, подчерта Нанков и даде пример с назначението в министерството на правосъдието, където инженер стана зам.-министър. „Нищо против, ама що пък трябваше да го сложат на правосъдието. Освен по роднинска до първо, второ и трето коляно, те започнаха и по семейна, и по сватовска линия”, възмути се народният представител.

По думите на Нанков Европа не спи, виждат се негативните сигнали от Европейската комисия – при всяка следваща визита в Брюксел, на правителството се орязват средства. Вече имахме три визити и три пъти намаление на бюджета, който ще получим за следващия период – 2014-2020 г. „Убеден съм, че ако продължават с тази политика в близките няколко месеца ще станем свидетели на още по-драстични съкращения. Това се дължи не само на кадровата политика, но като цяло на управленската политика на кабинета. България разчита и ще продължи да разчита в близките 10-15 години на европейската солидарност и на средствата, които получаваме от ЕС”, подчерта още той като акцентира, че каквото и да си говорим без усвояване на този финансов ресурс при това на 100 % ако можем, нищо добро не ни чака в икономическото развитие, още повече в социален план. По думите му широко прокламираното програмно правителство с програмен кабинет се оказа, че няма програма. „Ние не сме я виждали вече трети месец. Щеше да е малко преди лятната ваканция, щеше да е представена първата седмица от новия политически сезон, а още не сме я виждали. То вече е ясно, че програма няма да има. Правителството работи ден за ден, работи на хаос без дори средносрочен времеви хоризонт. За каква устойчива политика можем да говорим – това е също един от факторите за отношението на Европа към нас”, подчерта още той пред медиите.

Според него третият фактор, който е вероятна причина за отношението на ЕК към страната,  е безпринципната коалиция между БСП, ДПС и Атака.

„Това, което се случва от 12 май насам подменя по наше дълбоко убеждение онова, което изборите показаха и което хората искаха. Едни са подкрепили БСП, други ДПС, най-голямата част ГЕРБ и в крайна сметка получиха един парламент и едно правителство, които по никой начин не отговарят на техните очаквания. Дори членовете на БСП не знаят програмата на това „програмно” правителство, защото то е направено в тесния семейно-икономически кръг на Станишев. Никой не е гласувал за това „сдружение” на тези три партии. Ние се чувстваме в момента заложници на тази клика и сме твърдо решение тя да не продължава да управлява и в бъдеще страната”, заяви Маринова. Тя цитира депутатът на БСП Янаки Стоилов, който казва, че ако падне това правителство на олигарсите ще дойде по-олигархичен кръг. „Значи този е олигархичен?”, попита риторично Маринова.

В подкрепа на това и Нанков подчерта, че нито един от гражданите не е гласувал за тази коалиция, дори симпатизантите на отделните партии не биха дали вота си, ако предварително тя бе заявена. Особено Атака – каквито процедурни и парламентарни трикове да правят, за да си измият срама от очите, за всеки е ясно, че без подкрепата им нямаше да го има това правителство.

Като експерт по европроекти Николай Нанков алармира, че през тези 3-4 месеца на кабинета нямаме сключени почти никакви договори за безвъзмездна финансова помощ. Много добре знаем в какъв период се намираме в края на 2013 г. – трябва да подпишем всички договори за всички оставащи средства по оперативните програми и да работим активно по договарянето на средства по новия период 2014-2020 г. Ние имаме по някои програми над договорените средства, за да не връщаме в края на 2015 г. и да доведем така нещата, че 100 % от договорените средства да бъдат усвоени. Има програми обаче, по които спешно се нуждаят от разблокиране на средства, имаме рискови проекти, а виждаме, че през тези месеци нищо не се прави, губим време, което е жизнено важно. До края на годината е изключително важно България да усвои тези средства или ще трябва да ги върне. От тези 35 млрд. лева, които ние бяхме договорили предварително, виждаме, че има намаляване по всички оперативни програми – и по регионално развитие, и програмата за развитие на селските райони – там имаме фрапантна разлика от около милиард лева, по ОП Транспорт имаме около 800 млн лв. Трябва да спомена, че при някои от стратегическите инфрастрктурни проекти, които бяха договорени с ЕК да бъдат финансирани и изградени с европейски средства, има сериозно отстъпление. Това е болка и за нас, а и за вас, защото трябва да гледаме през регионална призма, но АМ Хемус вече не е приоритет на правителството за изграждане с европейски средства. Всеки ден регионалният министър говори за концесии – ние сме категорично против за каквито и други форми за изграждането на Хемус освен с европейски средства, които ГЕРБ предварително договори с Йоханес Хан, комисарят по регионална политика. Ако Хемус е в пълен обем магистрала цената е 800 млн. лв. – средства, които са осигурени по ОП Транспорт. Да, факт е, че с един милиард им орязват програмата, но защо трябва да ударят Хемус. Строителство на концесия означава плащането на солена такса за преминаване. Освен това по наше време бяхме изготвили анализ и има опция за намаляване на бюджета на магистралата, като от София до В. Т. е магистрала, а от там до Шумен скоростен път – отстъплението на правителството от този проект е катастрофа за икономическото развитието на Северна България за много дълъг период, заяви с тревога Николай Нанков.

Той алармира и за още нещо, с което Северозападна България и в частност област Ловеч е ощетена от решение на правителството. И тук ще попитам – къде спят депутатите от управляващите три партии, когато се взимат подобни решения. За пилотен проект, по който ще се насочват целеви инвестиции в изостанали райони, се избира Смолян, а не област в Северозападен район, който е най-бедният регион в Европа. Мотивът именно към Смолян да се насочат целево инвестиции по облекчени процедури и по преференциален начин е високото ниво на безработица – не по-високо от Видин и Монтана и почти колкото област Ловеч. Къде е обективизма, принципно взетите решения, а не субективно, на тъмно, под маса… Нас не може да не ни боли като жители на област Ловеч. И пак питам – къде са народните представители от управляващата коалиция, защо те не извоюваха за област Ловеч този проект, обясни Нанков. Той се спря и на новите сметки за ток, като подчерта, че много хора вече негодуват, че уж намален с 5 %, а сметките им за електроенергия са увеличени. Нещата не са така както се представят, заяви народният представител.

В допълнение към дейността на правителството на Орешарски Корнелия Маринова допълни, че не може кадри, които се прокламират като експерти, да нямат и елементарните качества за това. Тя даде пример със зам.-областен управител на област Ловеч, които бил електроинженер. „Къде ли се е проявил досега като такъв… не знам. Сега се спряга името на друг за ВиК експерт, само че с образование текстилен инженер. Но фигурира в предложение на МРР за член на съвета на директорите на ВиК Ловеч. Дори го гласят за изпълнителен директор. Тук става дума за роднинска линия и вие проверете кой на кого е кръстник. Ето и в Ловеч започват тези процеси, заяви Маринова. Тя сигнализира и за проблеми в образованието.

„Имаме сериозни тревоги и по отношение на образованието и начинът, по който в медийното пространство излизат твърде лековато фриволни разсъждения на един или друг министър. Г-жа Клисарова трябва повече да чете, г-н Стойнев и той се изказва неподготвен. Не може делегираните бюджети, нещо, което се отчита като голямо постижение за развитието на училищната мрежа, сега да казва Стойнев, че ще отпаднат. Това връща образованието в 19 век. Още повече Орешарски беше този, който въведе делегираните бюджети. Говорят ли си в тоя министерски съвет, попита риторично Маринова. Тя подчерта, че образованието има нужда от закон, който да отчита променените условия и ние сме внесли такъв законопроект, който при това мина широко обществено обсъждане. Вече мина едно обсъждане в комисия, а междувременно позицията на Министерство на образованието, бе че то ще внесе свой проект за училищно образование. Очевидно ще чакаме още дълго време, а нуждата от закон е крещяща и това трябва да е ясно”, подчерта още Корнелия Маринова.

Двамата народни представители информираха медиите на кои постоянни комисии в Народното събрание са членове. Николай Нанков вече работи в Комисията по регионално развитие и местно самоуправление и Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Маринова пък е член на Комисия по наука и образование и Комисията по правата на човека и жалби на гражданите.

Това са ресори, в които и двамата сме работили дълго, ще бъдем в НС докато гражданите го желаят, а докато сме там ще работим за хората и за местната общност, подчерта Маринова

11 коментара

  1. Не мога да не се впечатля от налудничавата приповдигнатост на изказа на Баш Бунак.Кой стои в този Баш ник не е трудно да се разбере, но не е нито Майка Тереза, нито Махатма Ганди и назидателният му тон е по-подходящ вкъщи.
    Защо с квалификации и поучения, френетично човече?
    Всеки може да коментира ” гневно”, стига да не е циничен и вулгарен.Защо ти ще определяш тук какво да харесваме или да не харесваме,какво да обичаме и къде да ходим?

  2. Не мога да не се впечатля от експресивността на изказа на XXL. Кой стои в този огромен ник – Людовик Местан без маската на лексикалното ювелирство или Татяна Буруджиева в собствен сос?
    С думи прости: Защо с квалификации и обиди, гневни човече? Убеден съм, че г-н Иванов не трие постовете ти, за да трептиш в цялата си прелест и да ни отвращаваш с поведението си, привзето от политическите ти идоли. Ей, ние сме хора, не сме политици. Не харесвай ГЕРБ, и аз не ги любя, ама защо мразиш? Това че си гледал Маверик (впрочем посредствено, но все пак забавно филмче), не те прави Мел Гибсън – според ника ти ни на ръст, а според поведението ти ни на мъжкарство. Та спестявай ни пошлото си и “геройско” поведение в очите на “другарите”, моля.
    И бидейки толко курназ, защо не поискаш среща с бащицата Нанков – да му кажеш колко е тъп? Или пък с Маринова – да й обЯсниш колко са и тъпи прищявките? Аз веднъж исках среща с Нанков, докато беше областен и не ми отказа. При Маринова ходих на приемен ден. Има как да стигнеш до тях. Те трябва да чуят лично от теб, че са тъпи.

  3. My Twin,размера на ‘тишината’ е голeм и нагънат от към диференциял като македонска наденица. Без ръбче без акъл и дрЪт- ма пише оти му плаща Греб

  4. това е то – говорим за големите грозни факти с размер XXL, ся разбрахте ли що сме на това положение, заради тъпунгери като автора на тези коментари, който показа за кой ли път кой наистина е тъп. ако има състезание по тъпотия кой е тъп, по-тъп и най-тъп, ще се сбият за първенството първенците на града ни днес!

  5. Големите красиви теории често биват убивани от малките грозни факти: Бащицата Нанков дал 600 000 лв от субсидията си! Бащицата Нанков дал 1 милион за спортна зала! Ай сиктир ма лимонадо, слабо си газирана, бащицата Нанков по-добре си мълчи за да не чуват хората колко е тъп, щото като си отваря устата, изчезнат всякакви съмнения за това!

  6. Коя е тая партия, която ще отдели 600 000 лв от субсидията си за да ги даде за строителството на храм в град, в които общинската и областна структура не работят. И кое е това правителство, което ще даде 1 милион за спортна зала в град, в който общинската и областна структура не работят. Областният ръководител на всяка партия е връзката между местните структури и централните. Така че дори само и единствено това да е заслугата на Нанков – дето с работата си е спомогнал тези инвестиции да дойдат тук е достатъчно. не си спомням какви подвизи е извършил депутата Горов освен да шофира пиян посред нощ и да обикаля и да заплашва горките хораа по селата, че ще останат я без дърва, я без поминък, я децата им без работа. Каквито и недостатъци да има управлението на Герб и депутатите им сега в областта Ловеч трябва да им се признаят сериозните качества като специалисти. Може ли някой да ни каже какъв точно експерт е Горов и тоя малкия на атака дето продавал дини ихората името му не знаят. В това число не слагам докторът на комунистите, той поне е компетентен по здравеопазването. тъй че не е зле като пише да не изливаме помията си само защото така ни изнася, а да бъдем обективни и да ценим тези дето наистина работят за града ни и да ги използваме да свършат нещо полезно, а не само да плюе щото то затова сме на туй положение.

  7. По PR-а им ще ги познаете! Оф, когато се сетя, кой му е на Нанков PR-а, всякакво желание за коментар отлита, като гълъбица в небето, но ти by the way няма как да разбереш това, че ако ти разменя обувките няма да можеш да се прибереш сам в къщи . По-добре си завържи една пържола на врата, та поне кучетата да ти се зарадват или оди се надбягвай с овцете на село и си праи ластици с тях не с мен.
    А бе, ти толкова ли си си умен или си ходил на курсове? Спри да ми се праиш на оригинален турски анцуг, моля!

  8. Ехехехехехех, истината, че това правителство зачеркна Северна България е ясна и без кавички, ХХL, дори е ясна и без Нанков да го казва и няма нужда никой да бъде убеждаван, тя е очевадна.Истината, че Северна България бе унищожена мноооооого преди герберите да се родят, също е без кавички. ХХL, много лесно използваш понятията морал и благородство. Не съм адвокат на Нанков, но това лято доста попътувах и това, което е направено в страната като инфраструктура е забележително. Не е зле да публикуваш и постиженията на ваште депутати, като надничаш в чуждата паница.
    А за липсата на морал и безочливия начин по който това се демонстрира, повярвай ми ХХL, Нанков срещу който и да е от червените активисти да тича, никога няма да може да ги стигне и не само той, ами цялата група на герберите барабар с лидера им не могат да се доближат и на сантиметър по дебелоочието на Станишев и ловешката му компания.не пиши глупости, за да демонстрираш неприязън, ние я знаем,известни сте с това!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Министър Терзиева потвърди: Магистралите до Варна са приоритет на кабинета „Орешарски“

    Не само магистрала „Хемус“ от София до Варна, но и магистрала „Черно море“, която да свързва Северното и Южното Черноморие и пристанищата ни, са сред приоритетите на правителството. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя потвърди, че „Хемус“ няма да се строи с европейски пари, защото предвидените за България в следващия период от 2014-2020 г. няма да покрият стойността й.

    Предварително тя се изчислява на около 800 млн. евро. Задължително е обаче в проектите по оперативна програма „Транспорт“ да бъде включен строежът на лот 3 на магистрала „Струма“, който ще струва близо 1 млрд. евро. При положение че програмата предвижда общо 1,5 млрд. евро за България, правителството трябва да намери друг източник на финансиране. „Бях достатъчно честна да кажа, че европейски пари за „Хемус” няма да има, затова правителството ще търси други източници на финансиране, в това число ще обмисляме и възможността за публично-частно партньорство. Нито съм казала, че ще даваме строителството на концесия, нито че е дошъл инвеститор или пък ще слагам тол такси и бариери. Няма такова нещо, аз говоря честно и казвам, че европейски пари няма”, заяви министър Терзиева, цитирана от Дарик.

    Тя коментира също, че няма смисъл бившият министър от ГЕРБ Лиляна Павлова да дава съвети какви да са приоритетите в работата на МРР, защото там има достатъчно експерти, които да го правят. Десислава Терзиева добави също, че за разлика от ГЕРБ новите управляващи мислят за „Хемус“ като за цялостно магистрално трасе между столицата и морето, докато предишното управление предвиждаше участъкът между Велико Търново и Шумен да има характер на скоростен път.

    http://petel.bg/Ministar–Terzieva-potvardi–Magistralite-do-Varna-sa-prioritet-na-kabineta—-Oresharski—__50568

  10. „Николай Нанков: Хемус не е приоритет на това правителство, това е катастрофа за Северна България „
    Нанков говори точни и добре премислени лъжи и ни ги пласира за своя морална позиция и благородна истина. „Истините”, които излизат от устата на ексуправника не могат да убедят никой, че катастрофата за Северна България е приоритет на това правителство, а не е в следствие управлението на правителството, в което той лично участва и има немалка заслуга за разрухата на “бедния север”. Набеденият за експерт по европроекти Нанков, НЕ докара нито една стотинка в областта /по време на управлението в което той лично участва/, но днес той прави жалък опит да прехвърли вината на друг.
    Липсата на морал „експерта” Нанков демонстрира по най-безочлив начин в публичните му изяви.

Comments are closed.