vnimanietok1709141Павлин Иванов

Преди малко съобщиха, че вдигат тока от 1 октомври с 10%! Това е прогнозирал новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова, съобщиха националните медии. Причини много, според разбиращите от енергетика – кражби, лоши сделки, дългосрочни заробващи договори, зелена енергия, червена енергия ..

Аз обаче имаме един въпрос и една декларация.

Въпросът ми е: Защо аз трябва да плащам за кражбите и некадърното и корумпирано управление на енергетиката? Държа да отбележа, че нито аз, нито ти, драги читателю сме крали, лъгали или печелили от тока!

Декларацията ми е следната: Ако някой, независимо кой, вдигне тока и ме задължи да плащам за кражбите на шайка престъпници облечени в костюми, ще направя абсолютно всичко възможно, този, който пипне тока да си замине по най-бързият начин!

 

Моделът, по който за пореден път ни набутват е много прост и изпитан в годините. Помним „Кремиковци“ и колко пъти правителствата опрощаваха дълговете му, т.е. плащахме ги всички ние, докато печелившите си печаха задниците на Бора Бора.

Не сме аз и вие хората, които сме сложили милиарди в безмислени проекти и не сме ние, които сме крали от тези пари. Не сме сключвали тайни договори и споразумения, с които сме вкарали в ямата нашата държава.

Във всяка медия може да намерите информация за злоупотреби в енергетиката, имена, цифри, схеми. Но не сме ние, обикновените жители на тази страна тези, които сме загробили България с дългове за много милиарди левове.

 

От казармата, поне мъжете знаем, че нищо в природата не се губи, само сменя собственика си. Така е и с парите. Те не са се изпарили, а са отишли в нечии джобове.

И ето тук идва драмата – кога крадците ще влязат в затворите? Кога ще бъде конфискувано имуществото на престъпниците? Кога ще има правосъдие в България? Кога виновните ще си получат заслуженото?

Това са въпросите, които изискват бърз отговор днес. И ако отговорите не бъдат дадени, в пълнота,  ако затворите не се понапълнят с крадливи политици и „бизнесмени“ и не бъдат намерени и осъдени виновните, за повишение на тока ще бъде изключително неуместно да се говори!

Отказвам да влизам в положението на този или онзи министър, на този или онзи политик, който се опитва да ми обясни, че няма друг начин и ще трябва да плащам за кражбите в енергетиката.

 

Неуважаеми престъпници и крадци, този път не сте познали!

Ако вдигнете цената на тока, без да сте разкостили виновниците, ще берете големи ядове!

14 коментара

  1. “И ето тук идва драмата – кога крадците ще влязат в затворите? Кога ще бъде конфискувано имуществото на престъпниците? Кога ще има правосъдие в България? Кога виновните ще си получат заслуженото?”
    Отговорите са простички.Тогава,когато прокурорите от всички нива започнат да си вършат работата,за която са длъжни по Конституция и по Закон,а не да слугуват на политици и олигарси,които са им подали креслата,на които седят сега.Когато съдебната власт стане наистина ВЛАСТ,независеща от други власти,прилагаща точно законите в защита интересите на обикновените хорица в тази страна,от чиито данъци се издържат всичките три власти в държавата,да не говорим,че пак от там идват и партийните субсидии.
    Не са виновни министрите в което и да било правителство.Те са в из пълнителната власт.А замазаните корупционни сделки трябва да се разплитат от прокурори и съдии,сиреч МАГИСТРАТИ от т.н.съдебна власт.Тази власт е коректива на другите по Конституция.

  2. Кандидат-депутат на Реформаторския блок се оттегли заради принадлежност към Държавна сигурност. „Владимир Матеев със заявление до ЦИК и РИК Вх. Номер 80/18.09.2014 г.РИК – Разград, оттегли кандидатурата си като кандидат за народен представител в листата на РБ“, публикува в профила си във Facebook лидерът на ДСБ Радан Кънев.
    Матеев е последен в листата за вота.

    ПП „Нова България“ пък съобщи, че оттегля от листите си за Пловдив и Русе двама кандидат-депутати – Николай Серафимов и Живко Чапъров заради принадлежност към Държавна сигурност (ДС).
    Вчера Комисията по досиетата публикува списък на лицата, регистрирани за кандидати за народни представители, които са работили за Държавна сигурност.

    Общо 98 са бившите сътрудници на ДС в листите. Най-много имат БСП – 14, втори са Коалиция „Патриотичен фронт“ – с 12, третото място си делят ДПС и АБВ – с по 11, следвани от ББЦ – с 9, „Нова алтернатива“ – с 6, „Партия на зелените“ и „Левицата и Зелена партия“ са с по 5 души, както и ГЕРБ, РБ – 1.

    Само в листите на 5 политически формации няма сътрудници на ДС – това са Зелените, Общество за нова България (партията на Алекс Алексиев), Глас народен, Новото време, Български национален съюз – НД.

    Проверката е направена на 2996 лица от общо 5232 души, тъй като 2236 кандидат-депутати не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона (отнася се за лицата, родени след 16 юли 1973 г.)

    Сред по-известните имена на сътрудници са Лютви Местан, Рамадан Аталай, Ахмед Башев, Янко Янков от ДПС, Румен Гечев, Таско Ерменков, Минчо Минчев, Недим Генджев от БСП, Станислав Станилов от „Атака“, Пламен Марков от Движение 21, Велизар Енчев и Красимир Каракачанов от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.

    Най-много имат БСП – 14, >> ДА НО КАТО ВЗЕМЕТЕ И СЪОТНЕСЕТЕ ТЕЗИ ЦИФРИ КЪМ ЧИСЛЕНОСТТА НА САМИТЕ ПАРТИИ .> щЕ ПОЛУЧИМ ЧИСЛА,КОИТ щЕ НИ ПОКАЖАТ , ЧЕ БСП В ИЗЛИЗА С НАЙ-МАЛКО КАНДИДАТИ ОТ ДС>>>>

  3. Защо не видиш на кого са ВЕИ-тата, май бяха на Цветелина Бориславова, т.е Бойко Борисов (ГЕРБ). ТЕЦ Марица Изток пък на Иван Костов, много ясно че ГЕРБ ще искат увеличение на тока. Защо затвориха накои от реакторите на АЕЦ Козлодуй и не искат да пуснат АЕЦ Белене. Или този измисления министър на отбраната, дето се изказа, че Русия била заплаха за България и едва ли не сме били във война с Русия. Интересно ми е сега като спрат газа за България, тъй като и Южен поток не искаме да строим (по-точно ГЕРБ не иска да го строим и държавата да получава дивиденти от това), тогава кой ще е виновен, пак мръсните комунета, а мухльовците като Цвъцко и Роско пак ще са невинни и пак предишните управляващи ще са им виновни.

  4. Кабинета Орешарски обложи с 20 процента данък печалбата на ВЕИ тата.Познайте кой наложи вето на закона.ВЕИ тата произвеждат най скъпия ток,нищо,че слънцето е безплатно.КОЙ му наложи вето ? ЗАЩО ?Задайте си този въпрос на 5 октомври сутринта.Много българи ще си го зададат.

  5. Абе защо гербаджии скимучат за високи цени и замразени доходи? Това е смисъла на тяхното управление – да лапат монополи . Трайчо Трайков преди да стане министър беше служител на EVN – тия същите,дето искат 18 процента увеличение

    1. В Испания инфантата я разследвали,ама я я осъдят я не,а ние си имаме вътрешен министър с осъдителна присъда,вече осъден дано не само той,да го последват и други

  6. Удивително е как се се връщаме към социалната тематика – цени,доходи заплати.Да ще го вдигнат,защото клекнаха пред лобистите на EVN и лакомията им за свръхпечалби,породена от безумната и никому ненужна приватизация на ЕРП тата по време на Кобурга.Ако сте слушали внимателно изявленията на новата шефка на ДКЕВР,те подготвят отегляне на жалбите,подадени от правителството на Орешарски пред Европейската комисия по повод договорите с американските вецове – Марица 1 и 3..Цинично говорят за поетапно увеличение,което да достигне близо 50 процента.Какво да чакаме от правителство на олигархията,назначено от слуга на олигархията,подготвящо идването на власт на бивш трафикант на амфетамини и близък другар на Реджеп Ердоган.Пет месеца и тъпите и грозните щи ги изгонят с камъни.

    1. Author

      Анонимен, това не е социална тема. Темата е престъпността в България. Всичко друго е единствено резултат.
      Разбирам левият ти уклон, но ако бъдем честни, няма как да не забележим къде са олигарсите, ще си отговорим и на въпроса КОЙ ги създаде, от там, ще дойде и отговора на въпроса кого обслужват.
      Мисля, че прекалено ясно съм поставил темата и тя е престъпниците – червени, сини, розови, кремави да влязат в затвора след осъдителни присъди (има защо) и да им бъде конфискувано цялото имущество.
      Ще дам прост пример. В Испания разследват инфантата. Глобиха с 6 милиона евро нейният мъж, много кметове и депутати са в затвора (справка чичо Гугъл). Да виждаш нещо сложно?
      Това, за което говориш е удобно отклоняване от темата, защото забравяш за видният хидролог и неговата корпорация, забравяш още по-удобно КОИ са най-големите играчи на пазара – самите те, съпруги, майки и деца.
      Забравяш КОЙ управлява повече от 20 години България. Разбирам, че това не ти е удобно, но това не променя фактите

      Павлин Иванов

  7. Не си прав да искаш такива неща. Крадците и виновните обикновено не влизат в затвора, а в парламента, МС и по-високите етажи на властта.
    Освен това не можем да се сърдим на никой освен на себе си, защото мълчахме когато приватизираха ЕРПтата, подписваха договорите за фотоволтаиците и за скъпите ремонти на ТЕЦовете. Както сега мълчим и за Уестингхаус.
    После било скъпо, спокойно и по-скъпо ще става.
    Мълчим и за сметоизвозването на Ловеч, за масовата сеч, за разбитите улици, за здравепогазването, за необразованието на децата ни и откровено алчно-некадърната управа дето ни взема за мезе.
    Това което умеем най-добре е:
    да продаваме съвестта и бъдещето на децата си за 20лв или празни обещания
    да мрънкаме под сурдинка
    да се оплакваме как нищо не зависи от нас
    да се самосъжаляваме
    да се делим по всякакъв признак
    да не си търсим правата
    На последно място, но първо по значение – да си затваряме очите когато трябва да си отворим устите.
    За малко да забравя – можем и да плюем по хората, които показват ни грозната истина, само защото не искаме да сваляме розовите си очила.

    1. Много старателно си пропуснала милиардите, похарчени покрай АЕЦ Белене, загробените стотици милиони в хидропроекти, свързани с властимащите от тройната коалиция, милиардите, също калкулирани в цената на тока, взети като заеми за спасяването на тромавата държавна структура в енергетиката. Забравяш също така онези скрити преки и косвени многомилионни разходи, невлючени в социалната цена на тока от АЕЦ Козлодуй, които се правят и ще се правят още доста десетилетия за отработеното ядрено гориво.
      Мълчиш също така за факта, че червените гуру в енергетиката чрез фирми на поставени лица купуват електроенергията на доста “преференциални” цени, за да могат после да я продават на съседните държави дъмпингово, с добра печалба за себе си и своите партийни покровители.

      За много неща премълчаваш, защо така? По какъв признак ги делиш? Само не си споменала, че добивът на шистов газ е лош, а Южен поток жизнено необходим като въздухът и водата за всяко българско същество…

      П.П.: Съгласен съм с написаното от теб, но не и с еднозначно подбраните според политическите ти виждания примери.

    2. Затова не харесвам дискусията с партийно-обременени хора, припознават в отсрещната страна партиен опонент. Може би съм единственият безпартиен пишещ тук, не знам защо отказваш да го видиш. Нали сме много добри в деленето, това е една от целите на политиците. Както и да е.
      Конкретно “реформата” с приватизациите в енергетиката стартира от 1996 та до сега и ще продължава, разбирай не всичко що е за крадене се е окрало, има още. Останалите коментари са показни за празнодумството и битуването – другия е по-виновен. Простата истина – всички от 1996 до 2014 вкл са виновни, попартийно БСП, ДПС, ГЕРБ, НДСВ, СДС, АТАКА и всичките им производни формации /да ме извинява някой, ако съм го пропуснала – случайно е/.
      Белене е типичен пример на това как един проект може да се ползва за политическа дъвка и взаимообвиняване на поколения, включително и на тези след нас /защото не сме достатъчно далновидни да видим истината/. Ако искаш мнение – трябва да се консервира, каквото може да се възстанови като средства и да се издигне паметник на глупостта с описани решения и кой ги е подписвал /виновните както е ясно няма да влязат в затвора, а в парламента и то с наша помощ – да се повторя/. Не е направено когато е трябвало, технологията и проекта е морално остарял, продължават да наливат в бездънна яма за наша сметка, настоящите ни господари на Запад и отвъд океана няма да ни позволят да направим нова мощност, ЕС ще ни разкатае, а ние си играем на иди ми, дойди ми. Проекта е отдавна мъртъв, но все му надигаме кокалите, за да се харесаме на тоя или оня. Но това не значи, че новия блок на Козлодуй ни трябва и е наложително да дозакопаем енергетиката. Толкова за ограничените ми спомени и още по-ограниченото ми виждане и понятия. Въпреки това си спомням необяснимия режим на тока, купонната система, за празните магазини и големите надежди за по-добър живот.
      Категорично против съм добивът на газ в Добруджа, доводи мога да изпиша няколко страници. Отрова, комисионни, фалшификации, наследство, лоши примери от историята. Газ има и в Черно море и той се добива, доколкото знам се разработват и нови. То и златни находища имаме, само дето други частни компании се ползват от тях.
      Южен поток/Набуко/Трансанадолски поток – все едно – наличието на само една тръба ни прави манипулируеми и притиснати, зависими от капризите на всички по веригата от извора до изхода. Последно Украйна ни постави в шах, утре може да са Руснаците, после Румънците и така до мат. Трябва алтернатива, но не на всяка цена, другото е че до месеци пак ще сме изправени до стената и пак ще ни клатят отвсякъде. Нищо, ние поне сме свикнали.

    3. С написаното от тебе в първия пост сама се постави в чисто партийна позиция.
      Дадените там примери са изключително еднопосочни.
      По второто – нямаш наблюдения и информация, но в енергетиката кражбите в особено големи размери са датирани доста преди 1996 година. Андрей Луканов и сие доста се постараха в това отношение. В държавната енергийна система е изключително лесно и удобно да се краде, доказателствата са в БЕХ и НЕК, затова и червените велможи набедиха приватизацията за враг №1. Пак твоя изключително тясно обвързана с комунистите партийна позиция.
      АЕЦ Белене все още се плащат суми, както и се търсят едни милиарди за уж готов реактор. Изплащат се заеми, хора все още взимат дебели заплати в създадени за целта смесени дружества. Това не е мъртъв проект, а една доста жива система за натиск, генериране на лични доходи и изнудване от руснаците и техните български солташаци.
      Шистов газ… и аз съм противник.
      Частните компании, тези лоши кръвопийци, и тази добра държава, която назначава само изявени партийни кадри, и то в големи количества, да я управляват. Видяхме докъде я докарахме с държавната планова икономика, да се чудиш с АЕЦ защо нямаше ток и в плодородна България са празни магазините. Нали го помниш, защо не си правиш изводи?
      Настоящи господари и други подобни дрън, дрън… А къде са бившите господари, знаеш ли? Кой изкупи една четвърт от земеделската земя у нас и владее цялото черноморско крайбрежие? На такива никак не подхожда определението “бивши”, по-скоро “истински” господари.
      Съгласен съм, че седми блок на АЕЦ Козлодуй не е необходим. Въпреки, че основанията ми да смятам така са различни от твоите.

      Е, някой може да бъде еднозначно партийно ориентиран и без да плаща членски внос. Само не разбрах как така реши, че дискутираш с партиен представител, а не с лице, даващо собствено мнение? Ако по въпросите за шистовия газ и новите блокове на АЕЦ Козлодуй попадам при едните, то с Южен поток и АЕЦ Белене попадам в съвсем противоположния лагер. Ако съществува партийна шизофрения ( може и и да не съм далеч от истината, като слушам някои хора, които си сменят мнението по всеки въпрос като перка на вентилатор), то определена там ще ме натикаш.

    4. Не искам никъде да те тикам, ти ме навря в редиците на ДС едва ли не. Като приказката, че цяло село приказвало как сестрата на Иванчо била много лека жена, а той се опитвал да се защити с факта, че всъщност няма сестра.
      Като се засяга цената на стока, тя има няколко компонента:
      На суровия продукт+транспортни разходи+разходи за складиране+резерв на всички по веригата+печалба. При тока поне няма разходи за складиране.
      Цената на суровият продукт=АЕЦ+ТЕЦ+ВЕЦ+ФвЕЦ+ВяЕЦ. Най-евтина от АЕЦ, следвана от ТЕЦ/които частично са по еко норми с биогорива и скъпи изкупни цени/, ВЕЦ и Фотоволтаиците заедно с Вятърните са най-скъпи. Процентното разпределение на евтина/скъпа енергия и поетите задължения към ЕС /на гол тумбак чифте пищови/. Разходите за суровия продукт много рязко се повишиха и това е от 2000насам и официално се подготвя от 96та.
      Разходите по електропреносната мрежа – изградена от България и подарена за стотинки на добрите фирми.
      Резервите на добрите фирми, техните консултанти, милите кредитори и лошите потребители дето не пазят кабелите и мрънкат, че им била висока цената.
      ЕРПтата голословят за невидими инвестиции, но не изпълняват една от целите на приватизацията – да намалят до минимум загубите по мрежата /тези които се калкулират във фактурата/.
      90те години са само началото. Няма как да знам, че по това време закриха урановите мини или за мизерните игри на иди ми, дойди ми. Също така как демократичната приватизация бе направена с партийни куфарчета. Никой не отвори досиетата, въпреки възможностите. Преминаването към пазарна икономика на практика унищожи производството в страната.
      Отрасъл като енергетиката в корумпирана държава или в алчни частни инвеститори, кое е по-малкото зло, също и какво ни пречи да се оттървем от плявата /преизбираме боклуци всякакъв цвят/. Продължаваме с кандидат-депутати с принадлежност към службите 25години след закриването им. Кое е добро в момента? Че можем да кажем какво мислим без да ни затварят по лагерите или че не можем/повечето не смеем/ да го кажем. Кое реално ни пречи да затворим виновниците? Те са действали от името и за сметка на държавата. Няма кой да ги затвори, защото всички са в кюпа. Как да ги разследват като те са с имунитет?
      Пък купуването и продаването на гласове е престъпление без осъдени
      Няма невинни, всички сме хем виновни, хем потърпевши

    5. Далеч си от истината ,но нямам никакво желание да пиша фермани. А е и излишно, както виждам, няма да разбереш.

Comments are closed.