teteven2507131Безплатен градски транспорт инициират от управата на града

            

Безплатен градски транспорт подготвят от Община Тетевен. Този и други въпроси бяха дискутирани в гр. Тетевен на 23 юли 2013 г. по инициатива на областния управител на Ловеч Милко Недялков с кмета на Общината Милен Милев. На срещата присъстваха двамата зам.-кметове Левчана Хаджиева и Детелин Пърлев и Галина Велева – секретар на Община Тетевен. С целево субсидиране на градския транспорт от държавния бюджет, както и дофинансиране от общинския, жителите на Община Тетевен ще имат първата привилегия в България да се возят в напълно безплатен градски транспорт. Разписанието на автобусите ще бъде по вече съществуващата схема, с малки корекции, увериха от управата на града. Автобусите ще се движат по линията на всички спирки, от кв. Скрибътна до края на кв. Полатен.

 

На срещата бяха обсъдени и решенията на редица проблеми, надвиснали над общината. Седемдесет имота общинска собственост по закона екс леге се водят на държавата. Молби с мълчалив отговор са пускани за деактуване през годините. Сред тях е и училището в махалата Старо село към с. Голям Извор. Списък и опис на недеактуваните имоти бе поискан от областния управител за задвижване на процедурата.

 

            Мостовите съоръжения се нуждаят от спешен ремонт. Експертна комисия е назначена от областен управител за инспектиране на състоянието и изготвяне на експертиза за реконструкция на засегнатите обекти. Минаването на тежкотоварни машини и неспазването на пътните знаци, дългият експлоатационен период, както и проливните дъждове са сред основните причини, довели до проблема.

 

            Спешна реставрация е нужна за построения от ХI век манастир „Свети Илия“. Манастирът – паметник на културата, е  действащ и е една от най-старите Света обители на територията на България.

 

Демографският срив и обезлюдяването на селата са сред причините за недостиг на деца в училищата. Липса на няколко деца поставят под въпрос следващата учебна година в село Бабинци. Тази и следващата година ще бъдат кризисни, но от 2015 г. поради увеличение в раждаемостта този проблем ще отшуми, увериха от Общината.

 

            Залесяването на  коритото на река Вит и разрастването на дървесните корони над градските и междуградските пътни артерии са проблем, със съдействие за който се ангажира областният управител Милко Недялков.